Home

Nieuws

'Lamsvlees blijkt rund of kalkoen'

Lamsvlees bij slagers en restaurants bestaat lang niet altijd voor 100% uit lamsvlees, als een onderzoek van de Consumentenbond maatgevend is.

Bij een onderzoek van ruim 150 voedingsproducten door de Consumentenbond blijkt dat 21% procent van de producten niet in orde was. In bijna de helft van deze gevallen was het probleem dat bij 'lamsvlees' niet 100% lamsvlees was gebruikt, maar dat circa 40% van het vlees een andere herkomst had.

Bij restaurants en slagers vaak gerommel met lamsvlees

De Consumentenbond ontdekte dat 'lamsvlees' bij restaurants en slagers in bijna de helft van de gevallen niet uit 100% lamsvlees bestond, maar (minstens) voor 40% uit ander vlees, zoals kalkoen. De bond vond eveneens 50% afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning en 31% in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11%) en kabeljauw (3%) was het niet altijd in orde.

In zes gevallen 0% lamsvlees in 'lamsvlees'

Bij het lamsvleesonderzoek werd tien keer lamsshoarma of -kebab gekocht alsmede tien lamscurries en tien porties lamsgehakt. Zes keer zat er geen spoortje lamsvlees in, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In acht andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40% ander vlees.

'Nog volop werk om voedselfraude te voorkomen'

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen. "Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit'', aldus de directeur tegen het ANP.

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

Paardenvleesaffaire

In 2013 kwam in ons land de paardenvleesaffaire aan het licht. Het goedkopere paardenvlees werd vermengd met het duurdere rundvlees en verkocht als rundvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.