Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

LTO wil meer perspectief voor boer

LTO Nederland roept de politiek op om meer perspectief te bieden voor boeren en tuinders. Dat staat in een brief die LTO naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, in reactie op de plannen van het kabinet.

“De gewenste verduurzaming van de sectoren kan alleen plaatsvinden als er ook voldoende economisch perspectief is. In een aantal sectoren ontbreekt dat perspectief”, schrijft voorzitter Albert Jan Maat in de brief. Hij vraagt de overheid om goede randvoorwaarden te scheppen voor een sterke agrarische sector en om de verduurzaming maximaal te stimuleren, met oog voor economisch perspectief. LTO vindt dat de overheidsfinanciën weer ruimte bieden om hierin te investeren.

Lastenverzwaring tegengaan

LTO benadrukt dat een substantieel aantal bedrijven in de land- en tuinbouw in een economische crisissituatie zit, als gevolg van lage marktprijzen door geopolitieke ontwikkelingen. De belangenorganisatie roept de politiek daarom op aangekondigde lastenverzwaring voor de agrarische sector tegen te gaan.

LTO: sector is €5 miljoen extra aan NVWA-keuringskosten kwijt in 2017

LTO constateert dat de agrarische sector in 2017 €5 miljoen extra aan keuringskosten moet betalen aan de NVWA als gevolg van de gestegen tarieven. De Raad van State heeft hier afwijzend op gereageerd. LTO vindt dat een verdere investering in de NVWA met €50 miljoen nodig is om efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen gaan werken.

LTO vindt dat een verdere investering in de NVWA met €50 miljoen nodig is om efficiënter en tegen lagere kosten te kunnen gaan werken.

Geld voedselagenda uit budget duurzame innovatie landbouw

Hoewel LTO positief is op het voorstel van het kabinet om € 20 miljoen uit te trekken voor de voedselagenda, vindt de organisatie het niet terecht dat dit wordt gefinancierd uit budget dat eerder bestemd was voor innovatie van duurzame landbouw.

LTO is teleurgesteld in het schrappen van de btw-landbouwregeling per 2018. Dit brengt een lastenverzwaring van €17 miljoen voor de agrarische sector met zich mee. LTO roept niet op om de btw-landbouwregeling te behouden, maar om de opbrengst van het schrappen van deze regeling elders te investeren in lastenverlichting voor boeren en tuinders.

Beheer
WP Admin