Home

Nieuws 4 reacties

LTO is teleurgesteld over uitspraken in Zembla

De veehouderij neemt al jaren haar verantwoordelijkheid bij zoönosebestrijding. Er is in Nederland een zeer goede structuur van monitoring waardoor mogelijke infecties zo snel mogelijk zijn op te sporen en te bestrijden. Dat zegt Toon van Hoof van LTO Nederland in reactie op uitingen van voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid in tv-programma Zembla.

Van Vollenhoven vindt dat boeren meer verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om het effect van hun bedrijf voor de omgeving. "Boeren moeten kijken of ze hier iets mee kunnen doen en als ze er van overtuigd zijn dat ze dat niet kunnen doen, dan vind ik dat ze tijdig bij de overheid moeten melden dat ze de veiligheid niet kunnen garanderen en waarborgen", vindt Van Vollenhoven.

Bekijk hier de uitzending van Zembla. Fragment met Van Vollenhoven start op 17:50.

Teleurstelling over uitspraken Van Vollenhoven

Van Hoof is teleurgesteld in de uitspraken van Van Vollenhoven. Van Hoof: "Als hij zich goed verdiept had in de materie dan had hij deze uitspraken niet gedaan. Deze zaken zijn in Nederland juist zeer goed geregeld." Van Hoof verwijst naar de Veekijker en het monitoringsoverleg en de meldplicht voor dierenartsen bij een vermoeden van een zoönose.

Van Vollenhoven vond dat de Commissie Van Dijk in het onderzoek naar Q-koorts, ook moest kijken naar de verantwoordelijkheid van de boer bij de crisis.<br /><em>Beeld: screenshot tv-programma Zembla </em>
Van Vollenhoven vond dat de Commissie Van Dijk in het onderzoek naar Q-koorts, ook moest kijken naar de verantwoordelijkheid van de boer bij de crisis.
Beeld: screenshot tv-programma Zembla

Q-koorts

Van Vollenhoven vond dat de Commissie Van Dijk in het onderzoek naar Q-koorts, ook moest kijken naar de verantwoordelijkheid van de boer bij de crisis, vanwege de zelfregulering in de sector. "Achteraf blijkt dat dit niet is gebeurd. Als je zegt: laat de veiligheid aan de professionaliteit van de sector zelf over, dan vind ik dat dat in een onderzoek ook duidelijk moet blijken hoe de boeren met die verantwoordelijkheid om gaan", vindt Van Vollenhoven.

LTO zegt dat er nog wel punten van verbetering zijn bij het huidige systeem. "Met name als een zoönose aan het licht komt bij de humane arts kan de communicatie naar de veterinaire sector beter", vindt hij.

EZ wil niet reageren op uitspraken Van Vollenhoven

Het ministerie van Economische Zaken wil niet reageren op de uitlatingen van Van Vollenhoven. Ze komen met een algemeen standpunt. Over de maatregelen en welke afwegingen destijds, op basis van de kennis van toen, tijdens de uitbraak van Q-koorts zijn genomen, is al veel gewisseld. Onder andere naar aanleiding van de ervaringen met Q-koorts, hebben VWS en EZ besloten de organisatie anders in te richten. Maandelijks komen deskundigen bijeen en wordt met zowel humane als veterinaire expertise breed gekeken naar signalen. Hierdoor zijn afwijkende patronen eerder te herkennen en kan er tijdig worden ingegrepen, laat het ministerie weten.

Gezondheidsdienst voor Dieren

De Gezondheidsdienst voor Dieren zegt in een reactie dat zij uitvoerend zijn, in opdracht van de overheid en de sector en deze opdrachten ook volgens de regels uitvoeren. De woordvoerder wijst erop dat volgens de huidige regelgeving een arts medische informatie ook niet openbaar mag maken.

Laatste reacties

 • ........

  de meeste boeren zijn door de lto teleurgesteld....

 • ........

  ....nu zal bennie wel weer vragen wat heeft nmv gedaan ...

 • alco1

  Die reactie van Toon van Hoof, komt dat ook in de media.
  Nee.
  En dat is nou het gebrek van de LTO

 • Bennie Stevelink

  @stippellijntje, je kunt toch ook uit jezelf vertellen wat de NMV heeft gedaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.