Home

Nieuws

Klaver kan sleutel zijn tot landbouw op zilte grond

Landbouw op zilte grond is mogelijk en zelfs met minder bemesting. De oplossing zit in de selectie van de juiste klaversoort.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bas Bruning, die op 29 september promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bruning laat in zijn promotieonderzoek zien dat sommige klavers op brakke grond kunnen groeien. Deze zouttolerante klaversoorten zijn niet zo gevoelig voor verzilting. Daarnaast selecteerde Bruning soorten die ook met behulp van wortelknolletjes stikstof uit de lucht kunnen binden, een kenmerk van veel vlinderbloemigen.

Landbouw op zilte grond én met minder bemesting

De conclusie van Bruning is dat door selectie van de juiste klaversoort zowel landbouw op zilte grond als minder bemesting mogelijk is. Dit betekent een belangrijke stap voorwaarts naar duurzame landbouw, aldus Bruning. Er hoeft immers geen zoet water voor irrigatie gebruikt te worden en er is minder kunstmest nodig, want de klaver kan zelf de benodigde stikstof bemachtigen. Hierdoor maakt de klaver de grond rijker aan voedingsstoffen voor de soorten die later op deze grond worden verbouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.