Home

Nieuws 6 reacties

Kamervragen na interview topambtenaar in Boerderij

De VVD heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het interview met topambtenaar Hans Hoogeveen, vorige week in Boerderij en Boerderij Vandaag.

Kamerlid Helma Lodders noemt de uitspraken 'heel ongelukkig' in de aanloop naar de introductie van de fosfaatrechten. Hoogeveen zegt in het interview dat eventuele aanpassing van de nitraatrichtlijn in Brussel zomaar 3 tot 4 jaar duurt. Ook stelt hij dat 'het getij' in Brussel niet gunstig is om te zeggen 'dat we het maar wat minder nauw moeten nemen met de milieumaatregelen'.

Volgens Lodders wekt Hoogeveen de indruk dat het kabinet niet serieus probeert de richtlijn aangepast te krijgen. Ze verwijst naar een Kamerbrief van begin dit jaar, waarin de staatssecretaris zich bereid verklaart om bij de Europese Commissie te bepleiten dat het fosfaatplafond niet nodig is. Lodders is bang dat het vertrouwen van boeren in het beleid wordt beschadigd door de uitspraken van Hoogeveen.

Laatste reacties

 • jhp

  Welk vertrouwen?

 • wmeulemanjr1

  Is er nog vertrouwen dan?

 • 344412

  Inderdaad, vertrouwen? Heeft Van Dam wel helemaal om zeep geholpen.

 • PIETER123

  Blijkbaar zit Hoogeveen dichter bij het vuur in Brussel en weet ook dat de slechte waterkwaliteit niet aan de veehouderij licht.Fosfaat plafond is ook maar achter de tekentafel in 2002 bedacht toen kon elke boer nog kunstmest fosfaat bij strooien om de bodem in balans te houden.Dus wordt nu alleen gebruik met het doel om de veestapel niet verder te laten groeien.Dit beleid gaat echt uit de bocht vliegen.Duidelijk is wel dat net als melkquota erg veel boerengeld uit de sector verdwijnt naar handelaren, banken en de belasting.En jonge boeren die kan het gelag betalen.Erg zuur als naar de concurrentie positie kijkt in de EU.Die fosfaat rechten hadden er nooit moeten komen geeft erg veel verdien modellen behalve voor de boer.

 • Duurzaamagro

  Vind het wel goed dat Hoogeveen duidelijk zijn mening gaf. Daar heb je wat aan. Lodders is blijkbaar meer van 'niet zeggen, dan bestaat het ook niet'?

 • Jan van het Zand

  Een fosfaatplafond? Hoe verzin je het. Daarvoor moet je politicus zijn, die de liberale economie ondersteunt.
  Wat dacht je van een CO2-plafond voor het verkeer in elk land? Denk je dat die er ooit komt? Per auto of per vrachtwagen?
  De vergelijking met het verkeer toont maar aan hoe belachelijk dat fosfaatplafond is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.