Home

Nieuws

Kabinet wil nog dit jaar grondstoffenakkoord

Nog dit jaar wil het kabinet een nationaal grondstoffenakkoord sluiten met bedrijven, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties om het gebruik van grondstoffen drastisch te verminderen. Mest valt hier ook onder.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) woensdag samen met Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Kamer. Dijksma maakt €27 miljoen vrij om de afvalscheiding te verbeteren. Zij schrijft dat er nog veel ongebruikte kansen liggen om nutriënten zoals fosfaat terug te winnen uit ondermeer mest. Zij verwacht dat door aanpassing van de Europese regels de teruggewonnen fosfaat uit mest kunnen worden ingezet als kunstmest. Als voorbeeld noemt zij het project 'Mest de groene motor', een samenwerking tussen Dutch Biorefinery Cluster en FrieslandCampina.

Halvering gebruik grondstoffen

Grondstoffen worden steeds schaarser en daarom moet er in de toekomst volgens het kabinet veel minder van gebruikt worden. Het akkoord heeft als doelstelling om het gebruik van grondstoffen tot 2030 te halveren. Het uiteindelijke doel is om in 2050 alle grondstoffen te hergebruiken. Bijkomend voordeel is dat er hierdoor ook minder uitstoot is van broeikasgassen.

Het kabinet wil met ING, Rabobank en ABN AMRO gaan praten hoe innovatieve bedrijven gestimuleerd kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.