Jan Bakker bouwt megamestvergister in Harderwijk - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Jan Bakker bouwt megamestvergister in Harderwijk

Mesthandelaar en akkerbouwer Jan Bakker uit Oldebroek, Gelderland, bouwt samen met Waterschap Vallei en Veluwe een mestvergister in Harderwijk, die jaarlijks 12,5 miljoen kuub biogas produceert en 9.000 ton digestaat.

Het is voor het eerst dat Bakker zelf investeert in een vergister.

De bouw van de vergister start in december op het terrein van zijn rioolwaterzuivering in Harderwijk. Aan het einde van de zomer in 2018 moet de installatie, die wordt gebouwd door Host, operationeel zijn. De vergister heeft een capaciteit van 100.000 ton, waarvan 65.000 ton mest, aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector. Bakker: “De mest zal hoofdzakelijke rundveemest zijn. De helft is dikke fractie, de andere helft drijfmest.”

Tot nu toe was Bakker huiverig om zelf mest te verwerken of te vergisten. “We rijden mest naar bijna alle vergisters in Nederland, maar zijn er nooit zelf aan begonnen. In dit project zie ik wel wat”, zegt de mesthandelaar annex akkerbouwer.

Gelijkwaardige verdeling vermogen

Bakker is al jaren de vaste transporteur bij Waterschap Vallei en Veluwe. Henk van der Vosse, financieel directeur: “De samenwerking voor de vergister wordt ondergebracht in een aparte bv, Bio-Energiecentrale Harderwijk genaamd. Beide partijen nemen 50% belang in de bv.”

Ook de inbreng van het eigen vermogen is gelijkwaardig verdeeld. De bouw kost €15,9 miljoen. 60% van dit bedrag wordt geleend bij Rabobank. De bv ontvangt een SDE+subsidie van €55 miljoen, verspreid over 12 jaar.

Groene stroom voor 5.000 huishoudens

De 12,5 miljoen kuub biogas wordt omgezet naar 8 miljoen kuub groen gas. Jaarlijks nemen 5.000 nabijgelegen huishoudens het groen gas af. Het digestaat wordt geëxporteerd door Bakker. De CO2 wordt geleverd aan een nabijgelegen steenfabriek.

Beheer
WP Admin