Home

Nieuws 2 reacties

'Inspectie NVWA moet meer ruggengraat krijgen'

Nationale inspectiediensten zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten meer ruggengraat krijgen om onafhankelijk te kunnen werken.

Dat stellen Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en Pieter van Vollenhoven van stichting Maatschappij en Veiligheid.

Joustra en Van Vollenhoven (die eerder voorzitter van de OVV was) reageren bij de NOS op de positie van de inspectiediensten naar aanleiding van problemen bij het nucleaire instutuut NRG in Petten.

NVWA 'financieel uitgekleed'

Joustra haalt onder andere het rapport over risico's in de vleesketen aan, waarin de onderzoeksraad constateert dat de Voedsel- en Warenautoriteit financieel uitgekleed was. "Wij zien bij andere inspecties ook vaak dat de deskundigheid aan het weglopen is. En dat terwijl deskundigheid de kurk is waar een goed inspectieapparaat op drijft. Dat is op dit moment duidelijk in gevaar", aldus Joustra.

Joustra: geen Nationale Inspectie instellen

Joustra gaat niet mee in de suggestie van Van Vollenhoven om analoog aan de vorming van de Nationale Politie een Nationale Inspectie in te stellen. Een van de problemen is dat inspectiediensten hun controles op afspraak met de gecontroleerden uitvoeren, waardoor eventuele misstanden minder snel aan het licht komen.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Ach die Joustra.........waar hebben we die man ook alweer vaker zien klungelen

  • ...............

    Overal.

Of registreer je om te kunnen reageren.