Home

Nieuws

'Ik accepteer niet dat melk goedkoper is dan water'

De Europese Commissie zal de boeren altijd bij staan, zeker in moeilijke tijden zoals op dit moment. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

Juncker wil zich inzetten voor de agrarische sector. “Ik zal niet accepteren dat melk goedkoper is dan water”, zegt hij bij de presentatie van zijn beleidsplannen in het nieuwe parlementaire jaar. Juncker verwees naar de inzet van €1 miljard aan steun voor de zuivelsector afgelopen jaar om de sector uit de crisis te helpen.

Besluitvormingsproces aanpassen

Voor het komende jaar wil de Juncker-commissie zich op landbouwgebied vooral inzetten op het vereenvoudigen van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en het beter afstemmen van het GLB op de doelen voor duurzame ontwikkeling.

Juncker wil het besluitvormingsproces in de EU ook aan gaan passen, om situaties zoals bij het besluit over glyfosaat in de toekomst te voorkomen. Daarbij was de verdeeldheid tussen de lidstaten en in het Europees parlement zo groot dat de Europese Commissie zelf werd gedwongen om een besluit te nemen. “We gaan de regels aanpassen, want dit is geen democratische werkwijze”, aldus Juncker.

De Commissaris roept lidstaten ook op om zich achter het klimaatakkoord van Parijs te scharen en hier snel actie op te ondernemen.

'EU niet in topvorm'

Na het besluit van Groot-Brittannië om uit de EU te gaan en de vluchtelingencrisis stelde Juncker vast dat 'de EU niet in topvorm verkeert' en dat nationale belangen te vaak boven Europese belangen staan. "Ik denk dat de komende twaalf maanden beslissend voor de Unie zijn.''

Of registreer je om te kunnen reageren.