Home

Nieuws

Helmond tegen komst geitenhouderij

De gemeenteraad van Helmond gaat er alles aan doen om nieuwvestiging van een geitenhouderij in Bakel te voorkomen. Daartoe besloot de raad dinsdagavond 6 september.

Juridisch zal dat lastig worden. Dat was de reactie van CDA-wethouder Margreet de Leeuw (Volksgezondheid) dinsdagavond tegen de gemeenteraad. Die nam met algemene stemmen een motie van D66 aan, waarmee het college de opdracht krijgt de nieuwvestiging van 2.500 geiten te voorkomen.

Angst voor Q-koorts

De gemeenteraadsleden zijn bang voor een nieuwe uitbraak van Q-koorts. Dit virus kan zich verspreiden in een cirkel van 5 kilometer. Het geitenbedrijf zou op nog geen kilometer afstand van een woonwijk moeten komen.

Bij de laatste uitbraak van Q-koorts was 10% van alle zieken afkomstig uit deze wijk. Ook grote delen van andere Helmondse wijken liggen binnen de 5 kilometer-zone, meldt Eindhovens Dagblad.

De vrees voor de gezondheid wordt aangewakkerd omdat het geitenbedrijf, dat nu aan de Grotelseheide in Bakel is gevestigd, indertijd een van de besmettingsbronnen was van Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.