Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:22 sep 2016

Gevraagd: medeleven met de boer

De begroting roept gemengde reacties op. Belangenorganisaties en politici vragen om compassie met de boer.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Varkenshouderij juichen toe dat het kabinet in het bedrijfsleven investeert. Maar daar moet dan ook ontwikkelingsruimte worden geleverd, vinden ze.
Het plan om de btw-landbouwregeling af te schaffen moet gepaard gaan met een lastenverlichting door bijvoorbeeld de verhoging van de keuringskosten terug te draaien, zegt LTO-voorman Albert Jan Maat.
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond vraagt de minister van Economische Zaken om snel de mogelijkheid te bieden aan de Brancheorganisatie Akkerbouw om daadwerkelijk heffingen op te kunnen leggen voor de financiering van onderzoek.
Het platteland is het ondergeschoven kindje in de troonrede, zegt de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). De FPG vraagt zich af hoe het kabinet zijn ambitie op het gebied van verduurzaming rijmt met het wetsvoorstel fosfaatrechten.

Politieke reacties

In de Tweede Kamer krijgt de begroting van het ministerie van Economische Zaken vanuit de oppositie weinig handen op elkaar. CDA'er Jaco Geurts: "Geconstateerd mag worden dat dit kabinet weinig tot geen oog heeft voor onze voedselproducenten."

SGP'er Elbert Dijkgraaf: "Boeren en tuinders krijgen een trap na. De sector heeft te maken met lage marktprijzen en meer eisen. Het roer moet om.”
Ook de SP wil dat het roer omgaat. Henk van Gerven wil dat het kabinet overschakelt van een landbouw die gericht is op kwantiteit naar een sector die zich richt op kwaliteit en toekomst.
De PVV bepleit een beter verdienmodel voor de boeren 'ten laste van de machtige en rijke retailers'. Dion Graus: "Het kabinet moet de inkoopmacht van de retailers aanpakken."
D66'er Fatma Koser Kaya constateert dat het water bij de sector aan de lippen staat en de voedselveiligheid onder druk blijft. D66 ziet het kabinet vooral beleid vooruitschuiven.
ChristenUnie wil een eerlijk verdienmodel. "Wij steunen het voedselbeleid, maar het mag niet ten koste gaan van innovatie. Afschaffen van de btw-regeling moet ten goede komen aan de jonge boeren."
VVD'er Helma Lodders wil weten wat de consequenties zijn van de afschaffing van de btw-landbouwregeling. Ze heeft zorgen over het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bekijk een overzicht van de kabinetsplannen die betrekking hebben op de agrarische sector

door Jan Braakman en Mariska Vermaas

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  Stelletje huichelaars.

 • 344412

  Woorden, nu daden...

 • boer drenth

  Inderdaad ,een stelletje grote hypokrieten. De woorden zijn er wel vlak voor de verkiezing . Maar straks hebben ze geen enkel belang bij landbouw. Alleen meer regels opleggen wat weer geld kost , daar zijn ze goed in . Enwaarom allemaal dat weten ze zelf niet meer.

 • smi062971

  als we eens gaan beginnen met een minister die verstand heeft van landbouw, is er er tenminste een beetje hoop voor de boeren

 • Kleinekazenboerderij

  Waar op de wereld betaald een gevangene zijn eigen bewakers.
  (zie de keuringskosten, het cokz, enz.. enz.).
  Derde exporteur van de wereld kwa landbouwprodukten!!!
  We hebben niet eens een minister van landbouw.(schaam me dood).
  Wel een staatssecretaris die het liefst ziet dat we allemaal bio worden.
  Wat denk je dat de markt doet??( weet hij veel)

 • melkveehouder .

  @smi062971 , dan hoop ik dat SGP'er Elbert Dijkgraaf minister van landbouw wordt. Die praat niet alleen in verkiezingstijd in het belang van de landbouw, maar altijd. En hij weet verdrommeld goed waar hij het over heeft. Inhoudelijk vind ik hem als tweede kamerlid met kop en schouders boven de rest uit steken .Aldus sectorbrede steun voor Elbert Dijkgraaf!!

 • hansvanbergen

  Groot bezwaar om op de SGP te stemmen is hun discrminerende houding tegenover homosexuelen en vrouwen. De kans echter dat de sgp in een coalitie ruimte zal vinden om dit deel van hun agenda uit te voeren is meer dan uitgesloten. Verder is de SGP de enige partij die compassie heeft met de boeren en die niet van plan zijn om de boeren en tuinders zo snel mogelijk het land uit te trappen

 • acschouten

  Zijn er nog boeren die in de wereld van de politiek willen zo als Jan Huitema die voor ons in Brussel zit . Daar moesten we er meer van hebben, Aan zo iemand heb je wat.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.