Home

Nieuws

Geen geld voor NVWA, tarieven niet omlaag

De tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden niet aangepast en bij de begroting voor volgend jaar wordt er ook geen extra geld voor de dienst uitgetrokken.

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Economische Zaken en een toelichting daarop van staatssecretaris Martijn van Dam.

Van Dam legt uit dat eerder dit jaar in de voorjaarsnota al extra bedragen zijn uitgetrokken voor de NVWA (respectievelijk €13 miljoen, €34 miljoen en €19 miljoen voor de jaren 2016, 2017 en 2018). "Het is de bedoeling dat daarmee een basis is gelegd waar de NVWA mee vooruit kan", zegt Van Dam.

Kritiek RvS nog niet in begroting verwerkt

De kritiek van de Raad van State op de NVWA-tarieven heeft Van Dam niet in de begroting verwerkt, ook omdat dat advies nog vrij recent is. Bovendien laat hij het aan de Tweede Kamer over daar iets mee te doen. "Het is een advies aan de Tweede Kamer", aldus Van Dam, die verwacht dat de NVWA-tarieven onderwerp van bespreking worden bij de begrotingsbehandeling.

SGP'er Elbert Dijkgraaf vindt dat de tarieven omlaag moeten en er dus extra geld bij de dienst moet. “De NVWA moet goed beslagen ten ijs komen om fraudeurs op te sporen en keuringen te doen. Tijdelijk extra geld is dus geen oplossing", zegt Dijkgraaf.

'Kabinet heeft geen oog voor voedselproducenten'

Het CDA, dat het initiatief nam voor onderzoek naar de NVWA-tarieven door de Raad van State, is niet te spreken over de inzet van Van Dam. "Het afbraakbeleid van dit kabinet gaat gewoon door: geen aanpassing NVWA tarieven, regeling voor kleine landbouwers verdwijnt. Geconstateerd mag worden dat dit kabinet weinig tot geen oog heeft voor onze voedselproducenten."

Of registreer je om te kunnen reageren.