Home

Nieuws

'Franse slachthuizen moeten meer investeren'

Franse slachthuizen zijn verouderd en moeten nodig meer investeren. Het gebrek aan investeringen in de afgelopen jaren is schrijnend en heeft duidelijk gevolgen voor het welzijn van de dieren.

Dat stelt een commissie van Franse parlementariërs in een 255 pagina’s tellend verslag van haar onderzoek naar de situatie en vooral misstanden in de slachthuizen.

Tijdelijk gesloten en geïnspecteerd

Aanleiding voor het onderzoek waren onthullingen door actiegroep L214 over dierenmishandeling in een aantal Franse slachterijen. De betrokken slachthuizen zijn tijdelijk gesloten. Tegelijkertijd liet Stéphane le Foll, minister van landbouw, een inspectie van alle bedrijven uitvoeren.

Moderniseren en nieuwe regels

Het parlement heeft echter ook zelf een onderzoek ingesteld, wat nu resulteert in een rapport met 65 aanbevelingen. Bovenaan de lijst staat de modernisering van de slachterijen, die volgens de rapporteurs broodnodig is. De commissie wil ook dat de regels voor slachthuizen en het slachten zelf aangepast worden aan de hedendaagse situatie.

Verder vinden de parlementsleden dat er alternatieven moeten komen voor ritueel slachten: "We hebben dat onderwerp zonder taboe benaderd. Veranderingen zijn mogelijk en zelfs wenselijk en moeten vergezeld gaan van regelgeving", zegt Olivier Falorni, co-voorzitter van de commissie.

Mobiel slachten en betere opleiding

De parlementariërs willen verder dat er een nader onderzoek komt naar mobiele slachtinstallaties zoals die in Zweden worden toegepast. De commissie zet vraagtekens bij het slachten op de boerderij zelf, maar ziet wel kansen in mobiel slachten.

Het rapport legt tenslotte veel nadruk op de training en opleiding van het personeel in slachterijen. Na de schandalen is veel nadruk gelegd op de controles van de slachthuizen zelf, vindt de commissie, maar wordt nog altijd te weinig gekeken naar de praktijken van de slachters.

Of registreer je om te kunnen reageren.