Home

Nieuws 3 reacties

Frankrijk heeft geitenboeren nodig

Frankrijk kampt met een tekort aan geitenboeren. Dit terwijl de vraag naar Franse geitenkaas alleen maar groeit.

De Franse fabrikanten van geitenkaas doen uitstekende zaken, zowel op de binnenlandse markten als bij de export. De vraag naar geitenkaas uit Frankrijk neemt nog steeds toe. Probleem is echter dat de productie van geitenmelk nauwelijks groeit, vooral doordat er weinig opvolgers te vinden zijn die geiten willen gaan houden.

'We zouden veel meer producten kunnen verkopen als er meer geitenhouders waren'

Markt groeit hard

In Frankrijk is in de eerste helft van dit jaar 257.300 liter geitenmelk opgehaald; dat is 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt er daarmee op dat de half miljard liter dit jaar wordt gehaald, waarmee de sector een nieuw record neer zou zetten. Maar de markt voor geitenkaas groeit harder en biedt ook nog altijd veel perspectief. Niet voor niets houden vrijwel alle grote Franse zuivelfabrikanten waaronder Lactalis, Bel en Savencia zich ook met geitenkaas bezig. "We zouden veel meer producten kunnen verkopen als er meer geitenhouders waren. De bekende Franse merken aan geitenkaas doen het overal in de wereld uitstekend," zegt directeur Olivier Athimon van Eurial, de zuiveltak van de samenwerkende coöperaties Eurial en Agrial.

Jonge boeren zien het niet zitten

Desondanks zien jonge boeren de geitenhouderij niet zitten. In de afgelopen 5 jaar heeft 1 op de 6 boeren de geiten afgestoten. De laatste tijd komen er hooguit een paar geitenboeren bij.

Dat het volume toch nog toeneemt, komt uitsluitend doordat de productie per dier stijgt. Om het tij te keren gaan de organisaties van kaasbedrijven en de boerenbonden een campagne voeren onder studenten van de vele agrarische hogescholen. Athimon: "Het grootste probleem is het vele werk. Geiten moeten 2 tot 3 keer per dag gemolken worden, 7 dagen in de week."

'Het grootste probleem is het vele werk. Geiten moeten 2 tot 3 keer per dag gemolken worden, 7 dagen in de week'

Laatste reacties

  • John*

    als t maar betaald wordt dan staan er vanzelf boeren op..

  • Haal het maar uit Nederland, geen enkel probleem lijkt me.

  • Flepke

    Zolang onze melk naar Frankrijk kan zitten wij als nederlandse geitenboeren goed. Houden zoals het is.

Of registreer je om te kunnen reageren.