Home

Nieuws

Ethanolindustrie vreest Amerikanen

De Europese ethanolindustrie vreest dat een vrijhandelsverdrag van de EU met Canada de deur open zet voor Amerikaanse bio-ethanol. Volgens secretaris-generaal Richard Wright van brancheorganisatie ePure staan de Amerikanen klaar om ethanol via Canada naar de EU te sturen. ePure roept op het verdrag aan te passen.

Exporteren via een derde land is geen nieuw fenomeen. Toen de EU de grens voor Argentijnse biodiesel zo goed als dichtgooide, brachten handelsbedrijven veel biodiesel naar de VS om het van daaruit te exporteren naar de EU. Toen Rusland enkele jaren geleden de grens sloot voor Nederlandse groenten en fruit, ging veel waar via Litouwen.

De handelsdeal met Canada verschaft volgens ePure ruimte voor de heffingsvrije invoer van 1,2 miljard liter bio-ethanol. Canada is geen grote ethanolproducent, maar niet ver van de grens produceren Amerikaanse bedrijven als Cargill, ADM en Bunge wel op industriële schaal bio-ethanol uit mais. Ze werken met een lagere kostprijs dan in Europa.

Kans om economie te verduurzamen

In de EU wordt jaarlijks circa 5,8 miljard liter ethanol geproduceerd, waarvan bijna 80% voor gebruik in biobrandstoffen. Als het quotum gevuld wordt, dan valt een deel van de ethanolproductie weg. Door het wegvallen van de productie daalt de vraag naar granen en suikerbieten met 3 miljoen ton, rekent ePure voor.

De ethanolproductie is voor de EU juist een kans de economie te verduurzamen, vindt ePure. Het helpt de uitstoot van broeikasgassen in de EU verminderen. De productie levert als bijproduct DDGS op. DDGS is een eiwitrijke grondstof voor veevoer. De productie van DDGS vervangt voor een deel de milieutechnisch omstreden import van soja uit Zuid-Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.