Home

Nieuws 5 reacties

Eerste vracht kalfsvlees naar Verenigde Staten

Onder toeziend oog van Eurocommissaris Phil Hogan en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) werd in Rotterdam de eerste lading Nederlands kalfsvlees voor de Verenigde Staten uitgezwaaid.

Voor het eerst sinds 20 jaar is export van Nederlands kalfsvlees naar de Verenigde Staten weer mogelijk. De markt ging in 1996 dicht vanwege BSE.

Boycot Rusland

Hogan benadrukt het belang van het verkennen van nieuwe markten voor de Europese agrarische producten. "We werken er hard aan om markten open te krijgen voor het Europese kwaliteitsproduct. Dat lukt goed. Ruim 80% van het exportvolume dat tot de boycot jaarlijks naar Rusland ging heeft inmiddels een andere bestemming gevonden. Azië is hierbij de belangrijkste bestemming", aldus Hogan.

De export en het openen van nieuwe markten is van groot belang voor de prijsvorming en daarmee voor het inkomen van de boer, benadrukt de Eurocommissaris.

Het verladen van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verengide Staten. Azië is na het sluiten van de Russische grenzen een belangrijke afzetmarkt geworden voor Europese vleesproducenten.<br /><em>Foto's: Mariska Vermaas</em>
Het verladen van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verengide Staten. Azië is na het sluiten van de Russische grenzen een belangrijke afzetmarkt geworden voor Europese vleesproducenten.
Foto's: Mariska Vermaas

'Het huidige systeem is wereldwijd ecologisch niet duurzaam'.

Staatssecretaris Van Dam spreekt bij het vrijgeven van de lading zijn waardering uit voor de exportpositie van de Nederlandse agrosector. "Dat zegt niet alleen iets over de primaire producenten en de kwaliteit van de producten die zij maken, maar ook over de goede verwerking en logistiek", aldus Van Dam. Hij benadrukt wel dat de Nederlandse landbouw voor een omslagpunt staat, waarbij de focus moet liggen op kwaliteit en niet meer op kwantiteit en prijs. "Het huidige systeem is wereldwijd ecologisch niet duurzaam", zegt Van Dam.

VanDrie Group: historisch moment

Directeur Henny Swinkels van VanDrie Group spreekt van een historisch moment. "In de jaren ’90 was de Amerikaanse markt een belangrijke afzetmarkt voor ons bedrijf. Na bijna 20 jaar wordt het weer mogelijk om ons kwaliteitsproduct daar af te zetten", zegt hij. Swinkels spreekt zijn waardering uit voor de inzet van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse en Europese overheid om de export weer mogelijk te maken. Hij spreekt van een gouden kans voor de kalfsvleessector.

Niet alleen kalfsvlees kreeg de volle aandacht tijdens het verladen van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verenigde Staten. Vion en COV vroegen ook aandacht voor de grote export van varkensvlees naar China.
Niet alleen kalfsvlees kreeg de volle aandacht tijdens het verladen van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verenigde Staten. Vion en COV vroegen ook aandacht voor de grote export van varkensvlees naar China.

Varkensvlees naar China

Bij het inklaren van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verenigde Staten werd ook een vracht varkensvlees naar China feestelijk ingeklaard. Vion en COV vragen hiermee extra aandacht voor de grote export van varkensvlees naar China. De export is dit jaar met 200.000 ton in de eerste 8 maanden van 2016 op recordhoogte. "De export naar China draagt voor een belangrijk deel bij aan het inkomen van de Nederlandse varkenshouders", zegt Francis Kint, CEO van Vion. Van een varkenskarkas van 95 kilo gaat tussen de 6 en 20 kilo naar China.

Vion hoopt op korte termijn naast andere organen ook varkensmagen te kunnen gaan exporteren naar China. Het bedrijf werkt al 6 jaar aan toelating hiervoor, maar de definitieve erkenning is nog niet rond. Ook wordt er hard aan gewerkt om de export van Europees rund- en kalfsvlees naar China mogelijk te maken. Vion en VanDrie zien hier grote kansen voor de Nederlandse export. "Bij onze klanten voor varkensvlees is ook veel vraag naar rundvlees", aldus Kint.

Phil Hogan voor de tv-camera. Er was veel media-aandacht. Hogan verwacht voorlopig geen akkoord over het handelsverdrag TTIP.
Phil Hogan voor de tv-camera. Er was veel media-aandacht. Hogan verwacht voorlopig geen akkoord over het handelsverdrag TTIP.

'Voorlopig geen akkoord TTIP'

Eurocommissaris Hogan verwacht dat er voorlopig geen akkoord zal zijn over TTIP. Dat zei hij bij het verladen van de eerste vracht kalfsvlees naar de Verenigde Staten.
Hoewel de export van producten nu ook kan, blijft Hogan voorstander van TTIP. "We sluiten alleen een akkoord als we vinden dat dit iets op kan leveren voor de Europese producten. We stemmen alleen in als het aan onze eisen voldoet. Dan kan een handelsverdrag ook voor meer handel zorgen", aldus Hogan. Hij verwacht niet dat er dit jaar nog een akkoord zal komen, met de Amerikaanse verkiezingen in het verschiet. "Beide presidentskandidaten hebben zich kritisch geuit over TTIP. We moeten de zaken eerst maar even laten bezinken tot na de verkiezingen voordat we weer vol gaan onderhandelen", zegt hij.

Laatste reacties

 • el

  Ik dacht dat we hier in de VS genoeg vlees hadden!

 • moi !

  Stap naar TTIP akkoord komt dichter bij. Ze weten wel wat ze doen.

 • DJ-D

  Ecologisch niet duurzaam? Hij eet ook geen tropisch fruit koffie en specerijen. Wat we allemaal importeren? Eet hij alleen aardappels uit zn eigen tuin met een snufje zout?

 • marco-vdb

  Kijk, de Amerikanen gooien de markt voor rund- / kalfsvlees gewoon voor 20 jaar dicht om 2 "gekke koeien" die er ooit in 1996 gevonden zijn. Erg betrouwbare bondgenoot. Sinds Rusland de markt voor varkensvlees heeft dichtgegooid is er een heleboel praat met rechtzaken en WTO arbitrage. Over enig protest tegen het feit dat de VS geen rundvlees uit NL importeert heb ik afgelopen 20 jaar niks gelezen. Europeesche Kontekruipers!

 • el

  Als exporteur ben je afhankelijk!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.