Home

Nieuws 9 reacties

Druk op Van Dam om bescherming positie boer

Staatssecretaris Martijn van Dam moet zich niet verzetten tegen regels die de positie van boeren en tuinders in de keten versterken. Dat stelt de SGP in de Tweede Kamer.

Kamerlid Elbert Dijkgraaf van de SGP wil staatssecretaris Van Dam desnoods via een kameruitspraak tot inkeer brengen in zijn standpunt.

'Er gaat veel mis'

Dijkgraaf zegt het teleurstellend te vinden dat de staatssecretaris "met ogenschijnlijk gemak fosfaatrechten en andere regels invoert, terwijl hij wegkijkt als het gaat om regelgeving voor meer onderhandelingsmacht voor boeren. Er gaat teveel mis."

Hij noemt recente afspraken tussen supermarkten en milieu- en natuurorganisaties over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen als voorbeeld. "Nederlandse boeren moeten aan de aangescherpte voorwaarden voldoen, buitenlandse niet." De staatssecretaris zou zich in Europees verband juist moeten inzetten om boeren de mogelijkheid te geven de krachten te bundelen. Van Dam meent dat met onder andere stimulering van innovatie en ondernemerschap de positie van primaire producenten kan worden versterkt. Hij verzet zich tegen extra Europese regels.

Boer in de keten

Dijkgraaf verbaast zich erover dat de staatssecretaris verwijst naar de werkgroep-Veerman die in opdracht van de Europese Commissie kijkt naar de positie van de boer in de keten.

Ook het CDA in de Tweede Kamer is kritisch over het standpunt van de staatssecretaris. Van Dam krijgt wel steun van de VVD. In de schriftelijke inbreng gaat de PvdA-fractie niet in op het standpunt van de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • koestal

  van Dam heeft niets met boeren,hij laat de boeren stikken. De VVD heult ook al met van Dam,de VVD heeft ons met van Dam opgezadeld. Boeren hoeven dus ook niet weer VVD te stemmen,want dan krijg je weer een rooie staatssecretaris

 • P11

  H

 • info36

  De VVD is niet bepaald de partij voor de landbouw. Hun zijn meer de partij voor o.a. Monsanto, Syngenta enz. Het grootkapitaal dus. Het zijn neo liberalen.

 • putten

  vvd is net zo slecht voor de landbouw/boeren als de pvda

 • 344412

  Dijksma heeft laten zien dat begrip voor positie boer ook kan bij PvdA. Persoon is bepalend, niet de partij.

 • Zuperboer

  Dijksma was inderdaad een positieve uitzondering. van Dam een afschuiver eerste klas, zeer goed geschikt voor Brussel.#diezienwenooitmeerterug

 • @123

  De VVD is alleen maar positief voor de landbouw enkele maanden voor de verkiezingen ,zodra ze de stemmen binnen hebben zijn ze de boeren weer 4 jaar vergeten.

 • .....

  Commissie Veerman moet met de oplossing komen. Laat me niet lachen, niemand is slechter voor de landbouw geweest dan Cees Veerman

 • Almagro

  Conclusie uit de bloemlezing van hierboven : wanneer je als agrarisch ondernemer bij de stembusgang je werk/bestaan zwaar wil laten wegen is een stem op de SGP zo gek nog niet ? Ook al heb je voor de rest met hun ideologie niet zoveel op ? Het valt me steeds meer op dat Dijkgraaf zowat de enige is met een constante genuanceerde en doordachte insteek wanneer het de landbouw issues betreft. Ook buiten verkiezingstijd .

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.