Home

Nieuws

Copa-Cogeca: snel deal met Japan

De Europese organisatie van coöperaties en landbouworganisaties (Copa-Cogeca) wil dat er snel een handelsovereenkomst met Japan komt.

Dat heeft voorzitter Martin Merrild duidelijk gemaakt in een gesprek met Europees handelscommissaris Cecilia Malmstrom.

Merrild zei tijdens de ontmoeting dat hij lichtpuntjes ziet op de zuivel- en varkensmarkt, ook al blijven de markten kwetsbaar en zal het nog geruime tijd duren voordat de boeren hun verliezen hebben kunnen goedmaken. De crisis die zij doormaken is zonder weerga, aldus Merrild.

Hij prijst de Europese Commissie in haar pogingen om de agrarische export naar landen buiten de Europese Unie te bevorderen. Hij wees op handelsovereenkomsten met Japan, Mexico en Indonesië, waar de Europese boeren van kunnen profiteren.

Kanttekeningen bij protest tegen TTIP

"We roepen de EU op snel een akkoord te sluiten met Japan, vooral omdat het onze tweede exportmarkt voor varkensvlees is", aldus Merrild, die kanttekeningen plaatste bij het protest tegen een handelsakkoord met de VS (TTIP). "Wij zien kansen en bedreigingen aan beide kanten van de oceaan. Ik vraag me af waarom er zoveel weerstand in de EU is, als we niet weten wat er precies voor ons in het vat zit."

Of registreer je om te kunnen reageren.