Home

Nieuws 36 reacties

CDA waarschuwt voor kaalslag in agrosector

Er dreigt een kaalslag in de land- en tuinbouw als er geen tegenmacht wordt georganiseerd tegen inkooporganisaties van supermarkten.

Dat stelt het CDA in antwoord op vragen die fracties in de Tweede Kamer stellen naar aanleiding van de in 2014 verschenen initiatiefnota 'Een eerlijke boterham'.

'Kabinetsbeleid schiet tekort'

Kamerlid Jaco Geurts, penvoerder van de nota, schrijft dat het kabinetsbeleid tekortschiet. "Het behoud van de land- en tuinbouw is een beleidsdoel. Het uitbuiten van producenten zorgt op korte termijn misschien voor lagere prijzen, maar op de lange termijn voor kaalslag in de productie en een grotere afhankelijkheid van import en naar verwachting hogere consumentenprijzen."

Geurts stelt dat het kabinet wel met de mond belijdt dat het een sterke agrarische sector wil, maar dat niet in daden omzet door de positie van de boer te versterken. "Het CDA is van mening dat de regering zich deze naïviteit en laksheid niet kan veroorloven gezien het belang van een strategische voedselvoorziening voor de toekomst."

'Boeren en tuinders kunnen niet opboksen tegen deze steeds maar toenemende marktmacht'.

Terwijl supermarkten zich versterken en investeren, hebben individuele primaire producenten nauwelijks mogelijkheden zich te wapenen. "Boeren en tuinders kunnen niet opboksen tegen deze steeds maar toenemende marktmacht van supermarkten en hun inkooporganisaties", aldus het CDA.

Monopolie

Geurts haalt voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie aan, die vorig jaar stelde dat er structureel iets mis is met de marktstructuur. Hij stelde dat het monopolie van de supermarkten moet worden doorbroken. Hoewel de wens bestaat om bijvoorbeeld via producentenorganisaties in de land- en tuinbouw de mogelijkheden te creëren om de marktmacht beter te verdelen, constateert het CDA dat het kabinet, noch de Autoriteit Consument en Markt, echt werk maken van uitzonderingsbepalingen van de mededingingsregels voor producentenorganisaties. "Voor ons staat voorop dat er meer duidelijkheid moet komen over de invulling van de uitzonderingsbepaling op het mededingingsrecht voor producenten- en brancheorganisaties. De politiek moet hierin het voortouw nemen", aldus Geurts.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Dat de marktmacht van de Supers sterker is dan de marktmacht van de boeren heeft niet aslleen te maken met de grootte vuist van de inkopers. Zij hebben ten allen tijde een uitwijk mogelijkheid via de Vrije Wereld Markt, die geen extreme eisen stelt en daarmee altijd kan concureren met de Nederlandse landbouw, die overspoeld wordt met -extra- eisen en daarmee extra kosten. Als de vrije wereled markt voor voeding niet wordt gestopt dan zal de verkoper met de laagste kostprijs de wereld prijs blijven bepalen. Ik geloof nl. niet in de goede bedoelingen van de inkopers en de consumenten, als het gaat over de extra zware milieu en dierwelzijn eisen gesteld aan de Nederlandse boer en tuinder.

 • fietskip

  Klopt helemaal agratax(1). Zolang de inkopers de prijs met de vrije wereldmarkt (productiewijze) kunnen blijven vergelijken verandert er niets. De politiek moet de extra zware milieu en dierenwelzijn eisen erkennen en verschil maken met de wereldmarkt productiewijze. alleen dan kun je iets veranderen aan de marktmacht van de inkopers.

 • Henk.visscher

  Eigenijk zijn wij als boeren superdom dat we dit allemaal nog steeds pikken, we laten ons als een schaap naar de slachtbank leiden

 • H.Grotenhuis1

  Dit kabinet heeft geen enkel oog voor de primaire producenten, alleen de agribusiness en de multinationals zijn belangrijk.
  De belangenbehartiger van de primaire sector heeft de laatste jaren ook veel steken laten vallen, ze was meer de vertolker van het kabinetsbeleid en het EU-beleid. De EU wil alleen maar lage consumentenprijzen en vindt overproductie helemaal niet erg want dat helpt om de consumentenprijzen laag te houden.

 • John*

  supermarkten zijn een doorgeefluik van onze producten en de goedkoopste manier om de producten bij de eindgebruiker te krijgen. Het probleem is zoals hier vaker genoemd dat we een anoniem product maken. We vergeten als primaire producent bepaalde kwaliteiten aan t product te koppelen en deze te vermarkten. Deze kwaliteiten dienen we als sector te communiceren naar de consumenten zodat deze groep naar onze producten gaat vragen bij de super. Drie thema's die het altijd goed doen zijn veilig, gezond en lekker!

 • deB.


  Dat zeg ik al lange tijd!!
  We zijn een stelletje naïeve boertjes, die zich lijdzaam laten kaal plukken!
  En wat doen we, we leveren nog meer !! Niet te geloven zo DOM
  En maar stoer doen over van alles en nog wat, maar dat is er nu wel vanaf!
  Een zielig leventje, dat leiden we!

 • 089562388

  Wordt het niet tijd dat er eens massaal gestaakt wordt voor de poorten van de supermarkten? In heel West-Europa. Niemand heeft het lef!!!

 • Henk Weerts

  Op boeren, tuinders, vissers en mensen met een minimum inkomen wordt roofbouw gepeeld door o.a. supermarkten en andere multinationals. De minimumloner in de supermarkt verdient nu te weinig. Wij boeren worden onder betaald voor onze producten. Vakbonden en landbouworganisaties sla nu de handen ineen want hier ligt een gezamenlijk belang.

 • info36

  Iedere boer die op de V.V.D. stemt is gek.

 • boerderij12

  je kan veel zeggen maar het cda snapt het tenminste

 • alco1

  Als je iets snapt ben je niet populair voor stemmenwinst.

 • .....

  We worden al jaren uitgeknepen door de retail, ook toen het CDA aan de macht was en die windvanen deden er toen ook geen zak aan

 • wienbemelmans

  Wat doet het cda ook alleen maar spreken nu er verkiezingen komen ,ze laten de boeren hier gewoon barsten ,er komt geld via de EU en de landbouw moet naar Oosten daar is plaats,hier is alleen maar gezeur over stank en arme dieren je wordt er kotsmisselijk van.

 • m.p.hoogerbrugge

  Wie komt er nu is voor de boeren tuinders op of zakken nog dieper weg

 • koeien10

  frieslandcampina zou bij lage zuivelprijzen de strategie moeten hebben geen lang lopende contracten af te sluiten . zodat bij een betere markt prijs niet vast zitten aan lange contracten en niet te leveren bij een prijs die onder de kostprijs van de boeren ligt. aan de vvd ende lto heb je weinig .

 • xw

  De SGP die komt vaak voor boerenbelangen op

 • kenmvdwind

  Precies xw, ook als het geen verkiezingstijd is en dat al tientallen jaren.
  De enige echte Boerenpartij!!

 • theorikyreintjes1

  Jaco, helemaal mee eens! Het gaat puur om de markt macht. Krijg je als sector niet de macht om een kostendekkende prijs voor je produkten te krijgen
  , is het einde oefening voor de meeste bedrijven in Nederland. De kostprijs is hier zeer hoog en het rendement daardoor zeer laaag! Men zal gezamelijk!!! met een mokerhamer op de tafel moeten slaan om het te redden!

 • Peerke1

  We krijgen als boer niet alleen harde klappen van de Supers. Vadertje overheid ofwel de Politiek kent er ook wat van. De minister van landbouw naar huis gestuurd. De ene staatssecretaris van landbouw is net ingeburgerd en er komt alweer een nieuwe. Zo kunnen en willen ze ook geen band met de boeren. Erger nog, voor mijn gevoel helpen ze ons nog dieper het dal in. Na een tijdje komt er toch een ander.

 • veldhuize001

  Als ik me goed herinner wilde de boeren iets organiseren dat ze meer macht hadden tegenover de supers maar dat mocht niet van de commissie die gaat over de bundeling van krachten maar grote supers mogen wel fuseren dan hebben ze het niet over dan is er geen concurentie . Maar ja stel je voor dat de producenten iets meer in de melk te brokkelen krijgen nee die moeten in de tang worden gehouden

 • agratax(1)

  @info36. Het maakt niet uit op welke partij je stemt, ze zijn allemaal voor Vrije Markt werking omdat het de consument / stemmer ten goede komt. De verkiezingen zijn weer dichtbij, dus moet de grote meute kiezers weer worden gepaaid om de stem op de juiste _hun partij uit te brengen. Hiervoor zijn nodig; wees lief voor dieren (dierenwelzijn is hip) dus boeren moeten zwaar investeren in dierwelzijn en milieu (milieu is nodig om de aarde te redden). Beide items zijn op de grootte wereld bijzaken en daarmee zal de consument (hij heeft het al niet breed) kiezen voor het goedkope vriesvak. Dus geen dierwelzijn vlees of milieu bewust geproduceerde vlees en groente waren. Onze politici hebben helaas maar 1 belangrijk ideaal "Blijf in het pluche zitten tot je de ridderorde hebt gekregen wegens het niet aangaan van een nieuwe uitdaging.

 • 200113528

  als er geen erkenning is voor alle extra maatreelen kan een boer in het buitenland altijd tegen ons op concurreren. Altijd. Grond is hier al 3 x zo duur als in andere landen. Wat te denken van:

  VVO
  Fosfaatrechten
  fijnstof
  mestafzet kosten
  antibiotica richtlijnen die doorschieten. (een koe doodspuiten is goedkoper als antibiotica spuiten zeker als je kijk naar de adminstratieve rompslomp.
  Dier vervoer bij warme dagen ( als ze dat in de zuidelijke lidstaten net zo doen worden daar zomers denk ik helemaal geen dieren geslacht, want dan is het altijd te warm)
  Als we de kippen naar buiten doen hebben we erfafspoeling
  Koeien gier moeten we een half jaar opslaan in gier kelder.
  In het oostblok duwen ze het zo van de berg af een groot open bassin in laat staan dat ze andere dingen opvangen.
  bedrijven die omggebouwd hebben van kooi naar scharrel worden gestraft. In andere landen ziten ze nog op kooi daar was de kostprijs al lager en nu brengt een scharrelei al amper een kooiprijs meer op.
  Om het op de manier van rutte te zeggen: ik ben gelukkig als boer, maar mis soms wel het inkomen. Wanneer? op het moment dat ik 1 dag in het jaar uitga met mijn gezin en ik erachter kom dat er eigenlijk geen geld op de rekening staat. Een week op vakantie kan ik eigenlijk niet want dan mis ik de controlerende ambtenaren en krijg ik afkik verschijnselen

 • 200113528

  Aan het eind van een kabinets periode zeg je gewoon sorry. Vervolgens zeg je dat het partij programma van de pvv niet klopt. Maar je hoeft je er toch niet aan te houden dacht ik Rutte je zegt sorry en ga gewoon verder. Doe mijn maar constructief SGP. Misschien soms te halsstarrig, maar belangen van boeren wegen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! En een vrije zondag is zo verkeerd niet

 • breukers1

  Wij staan als producent als eerste in de keten. De meeste van onze producten zijn niet of beperkt houdbaar. Daar wordt door iedere volgende schakel in de keten van geprofiteerd. We kunnen niet alles in onze magazijnen of silo's opslaan tot de markt naar ons toekomt. Deels vanwege genoemde beperkte houdbaarheid en deels vanwege de broodnodige cashflow. De gedachte dat wij alleen maar goede producten produceren en dat de rest van de wereld en dat de rest van de agrarische wereld maar wat aanrommelt, is naar mijn idee niet de goede. Niet voor elke prijs in de markt zijn is een supermooi uitgangspunt en idd. een paar dagen of een week een leveringsstop agrarisch breed zou/zal velen de ogen openen maar niet uitvoerbaar (ook dat weten onze afnemers). ook al wordt dan geroepen dat buitenlandse aanvoer dit wel kan opvangen. En wat het kabinet betreft, ik ben er een poos voorstander van "GEWEEST".

 • deB.

  CDA is ook aan het huichelen! Alleen als er verkiezingen in aantocht zijn!! Voor de rest laten ze je barsten

  Alleen SGP heeft nog het beste met de sector voor, in alle tijden.

  Los van hun andere beweegredenen.

  We laten ons gezamelijk uitmelken, en naar de slachtbank lijden.
  Tijd voor andere maatregelen, maar NIEMAND doet wat!
  De stedelingen vreten ons helemaal op.
  Wij een lage melkprijs, maar verder in de keten, ho maar, ze lachen zich rot daar bahbah.

 • Jan van het Zand

  Jaco spuit zonder gif, Greenpeace, Lekker Wakker Dier spuiten mét gif. En de overheid in Nederland spuit helemaal niet.

 • Jan van het Zand

  Jaco spuit zonder gif, Greenpeace, Lekker Wakker Dier spuiten mét gif. En de overheid in Nederland spuit helemaal niet.

 • Henk Tennekes

  Ik geef Jaco Geurts gelijk dat de macht van de supermarktketens moet worden doorbroken. Aan de andere kant is een toekomstvisie over landbouw onontbeerlijk, in de traditie van goed rentmeesterschap. Er dient een transitie plaats te vinden naar ecologische landbouw, waarbij bestrijdingsmiddelen alleen dan mogen worden ingezet als biologische alternatieven geen oplossing bieden. Biodiversiteit in het cultuurlandschap moet worden beschermd.

 • farmer135

  Moet wel voor betaald worden Henk, voor niks gaat de zon op.

 • oorspronkelijk

  GROTE WOORDEN GEEN DADEN
  wat is er de laatste 40jaar op ons afgekomen
  veel losse flodders zonder budgettaire onderbouwing.
  begonnen met recreatief mede gebruik
  ecologische richtlijn
  superheffing-mestwet ammoniak fosfaat
  lozingsbesluit tankslag (diesel uit de grond)
  vogel richtlijn
  varkensrechten
  natura2000 /pas
  en nog een aantal beperkingen
  wanneer een degelijke handhaving was gepleegd
  was er duidelijkheid voor de ondernemer en minder wildgroei

 • koestal

  De NMA werkt alleen maar tegen boeren en voor de supermarkten,bedacht door Neelie Smit- Kroes VVD !

 • melkveehouder .

  Ben het wel met eens met de opmerkingen dat de SGP het vaak, en vooral goed beargumenteerd, voor de boeren opneemt. Óók buiten de verkiezingspropaganda. Daar zitten tenminste nog mensen die in de politiek zijn beland uit idealisme en niet uit populisme.

 • veldzicht

  @Melkveehouder,ook al zouden alle boeren en tuinders met hun echtgenotes op
  de SGP stemmen gaan ze van 2 naar 3 Kamerzetels en hebben nog geen enkele macht van betekenis ,de rol van de agrarische sector is in de politiek voorgoed voorbij.

 • melkveehouder .

  @veldzicht. Of dat klopt weet ik niet, maar doet aan de opmerkingen dat we de SGP waarderen niet af.

 • veldzicht

  @ Melkvvehouder,Ben het wel helemaal met je eens dat SGP het meest van alle partijen de kant kiest van de boeren en tuinders,op het CDA na interesseert
  de agrarische sector ze allemaal geen barst.

 • Ranger

  Maar welke kaalslag' ? Boeren zullen blijven , alleen minder dan nu . Een proces wat al jaren gaande is . De BV Nederland heeft toegekeken hoe hele sectoren ( textiel, scheepsbouw, vliegindustrie,schoenen fabriekanten nederland hebben verlaten. locale ,slagers, groenteboeren Kruideniers , er is maar een fractie meer over . Wat is de definitie van een eerlijke prijs voor de boer ? Als de ene een kostprijs heeft van onder de 0.25€ per liter en de ander boven de 0.35€ zit . Trap niet tegen de supermarkten maar leer van hun . Ga als groep boeren gezamelijk inkopen. En ook aanbieding. In Nederland betalen we nog steeds de hoogste grondprijs ooit . Zijn Verreweg het meest overgemechaniseerd binnen de EU . Welke kaalslag hebben we het over ?

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.