Home

Nieuws

Britten hebben 7% van Australische landbouwgrond

Niet de Chinezen, maar de Britten blijken grootinvesteerders in Australische landbouwgrond te zijn. Een nieuw register toont dat aan. Nederlanders zijn goed voor 0,8% van de Australische landbouwgrond.

Chinese investeerders hebben 0,38% van het Australische landbouwareaal in bezit. Buitenlandse investeerders hebben in totaal 13,6% van het areaal in bezit. De grootste landbezitters zijn investeerders uit het Verenigd Koninkrijk, die goed zijn voor 28 miljoen hectare oftewel 7,2% van het totale areaal landbouwgrond. Daarmee ontkracht de Australische minister van Financiën, Scott Morrison, volgens persbureau Bloomberg een hardnekkige mythe, namelijk dat Chinezen op grote schaal landbouwgrond zouden opkopen.

Een hardnekkige mythe is dat Chinezen op grote schaal Australische landbouwgrond zouden opkopen.

Investeerders uit Nederland bezitten 0,8% Australische landbouwgrond

Na het Verenigd Koninkrijk volgen investeerders uit de Verenigde Staten en Nederland met 2% en 0,8%. Singapore is de vierde investeerder en blijft daarmee China nog net voor.

Morrison baseert zich op het eerste rapport van het 'Agricultural land register'. Dat register is in 2015 in het leven geroepen naar aanleiding van zorgen over buitenlandse aankopen van grond. Volgens een peiling van het Lowy Institute eerder dit jaar zou bijna 90% van de Australiërs tegen de aankoop van landbouwgrond door buitenlanders zijn.

Volgens een peiling zou bijna 90% van de Australiërs tegen de aankoop van landbouwgrond door buitenlanders zijn.

Maatregelen tegen grondaankoop

Vorig jaar heeft de Australische regering al maatregelen aangekondigd en voorwaarden aangescherpt. Investeerders uit Korea, Japan en China hebben goedkeuring nodig voor aankopen van meer dan 15 miljoen Australische dollar (ruim €10 miljoen). Amerikaanse investeerders hebben daarentegen pas goedkeuring nodig vanaf 1,1 miljard Australische dollar.

Veto tegen verkoop rundveeranch van 7,5 miljoen hectare

Dit jaar sprak Morrison nog een veto uit over de voorgenomen verkoop van een meerderheidsaandeel in de enorme S. Kidman & Co rundveeranch. Daarmee zou circa 7,5 miljoen hectare landbouwgrond in één klap in Chinese handen zijn gekomen. Met die deal was een bedrag gemoeid van circa €250 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.