Home

Nieuws

Boerenlobby EU wil snel handelsdeal met Japan

De Europese boerenlobby roept de Europese Commissie op de komende 6 maanden een handelsdeal met Japan af te ronden. De zuivel- en de varkensvleessector kunnen meer markttoegang tot de derde grootste economie goed gebruiken.

Bovendien vreest de lobby dat de EU in Azië een achterstand op onder meer de Verenigde Staten oploopt. De EU en Japan onderhandelen sinds maart 2013 over een vrijhandelsverdrag, en gaan volgende week opnieuw om de tafel zitten. De Japanners hopen door een verdrag meer industriële producten te kunnen uitvoeren naar de EU. Andersom denkt de EU bij opener grenzen vooral meer diensten en landbouwproducten te kunnen verkopen aan Japan, het rijkste grote land in Azië.

Boerenlobby wil op korte termijn vrijhandelsdeal

De lobbyorganisatie voor boeren en coöperaties in de EU, Copa Cogeca, heeft deze week overleg met Eurocommissaris Cecilia Malmström, die belast is met handel. Martin Merrild, voorzitter van Copa Cogeca roept de EU op een vrijhandelsdeal met Japan te beklinken in de komende 6 maanden. "Vooral omdat het land onze tweede grootste exportmarkt voor varkensvlees is.”

Japan is onderdeel van een vrijhandelsinitiatief voor landen rond de Stille Oceaan, dus vreest Copa Cogeca dat de EU een achterstand oploopt ten opzichte van de Verenigde Staten, Canada en Australië. Japan kent geen zeer concurrerende landbouw. Dat betekent dat de EU-landbouw er alleen aanvallende belangen heeft.

Ook werk maken van andere vrijhandelsverdragen

De Deen wijst erop dat in de varkensvleessector heel weinig wordt verdiend, terwijl tegelijk de zuivel wordt geraakt door een crisis die volgens hem 'zonder precedent' is. Er zijn wel signalen dat de markt opkrabbelt, aldus Merrild, maar de markten 'blijven in een fragiele staat.' Naast Japan moet de EU wat hem betreft ook werk maken van Mexico en Indonesië.

Copa Cogeca is tegelijk kritisch op vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada, die volgens de organisatie ernstige gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening en ongelimiteerde macht geeft aan transnationale bedrijven. Een handelsdeal met het Zuid-Amerikaanse handelsblok kan volgens Copa Cogeca zelfs een 'catastrofale impact' hebben op Europese producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.