Home

Nieuws

Blokkade ‘big data-deal' John Deere en Monsanto

Het Amerikaanse ministerie van justitie wil de overname van Precision Farming LLC, onderdeel van Monsanto, door trekkerfabrikant Deere & Co blokkeren.

Er is een aanklacht ingediend door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten tegen Deere.

'Hogere kosten voor boeren'

Volgens de overheid in de Verenigde Staten zou de overname de concurrentie elimineren en de kosten voor boeren verhogen. Dat meldt persbureau Bloomberg. De overname is in november 2015 aangekondigd. Deere zou $190 (ruim €170 miljoen) betalen aan Monsanto. Monsanto zelf kocht Precision Planting in 2012 voor $210 miljoen. In 2013 kocht de producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen voor $1 miljard The Climate Corporation. Sinds 2006 brengt het bedrijf percelen in de Verenigde Staten in kaart. De data worden onder meer via het programma Climate Field View gekoppeld aan weer- en grondsoortgegevens.

Exclusief toegang tot John Deere-systemen

John Deere verleent volgens de deal Monsanto weer exclusief toegang tot data uit zijn systemen die kunnen worden gebruikt voor Climate Field View, Monsanto's managementplatform dat boeren gebruiken om de groei van gewassen en bodemgesteldheid te meten. Monsanto kan door de deal zijn klanten een betere koppeling aan datasystemen van John Deere, de grootste fabrikant van landbouwmachines ter wereld, bieden. Daarmee haalt het bedrijf uit St. Louis de concurrentie in.

Bedrijven gaan juridische strijd aan met overheid

Beide bedrijven hebben aangekondigd dat ze een juridische strijd aangaan met de Amerikaanse overheidsinstantie. Een van hun argumenten is dat de overnamedeal juist in het voordeel is van boeren. Volgens een verklaring van Deere & Co zijn de beschuldigingen misleidend: "De concurrentie in precisielandbouw is sterk en groeit in alle marktkanalen." Monsanto is momenteel zelf een overnameprooi van het Duitse landbouwchemieconcern Bayer, nadat het management eerder een overnamebod afwees.

Of registreer je om te kunnen reageren.