Home

Nieuws

Belasting fijnstof op platteland gelijk aan stad

De fijnstofbelasting in Nederland is op het platteland en in de stad niet afwijkend, vergeleken met omliggende landen.

In gebieden met de laagste fijnstofconcentraties voldoet Nederland aan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (maximaal 10 µg/m3 PM2,5). Dat blijkt uit gegevens die de World Health Organisation (WHO) heeft gepubliceerd.

Fijnstofconcentraties boven de norm van de WHO komen vooral voor in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland. Alleen op de waddeneilanden en in het noorden van Groningen en Friesland voldoet de fijnstofbelasting aan de normen van de WHO.

Het rapport van de WHO schetst dat landen met een gemiddeld hoog inkomen over het algemeen lagere fijnstofbelasting hebben dan landen met een hoog inkomen. De belasting in China is een stuk hoger dan in Nederland. Dat heeft ook gezondheidseffecten tot gevolg, aldus de WHO.

Bronnen voor luchtverontreiniging

Volgens de WHO heeft 92% van de wereldbevolking te maken met luchtvervuiling die boven de gezondheidsnormen ligt. Als gevolg daarvan komen 3 miljoen mensen vervroegd te overlijden. Daarnaast is er een groot aantal mensen dat chronisch lijdt onder luchtverontreiniging.

De bronnen voor de verontreiniging zijn onder andere energiecentrales, transport en verkeer en de landbouw. In het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden van het RIVM wordt gewezen op de vorming van fijnstof door de uitstoot van ammoniak. Deze kleine deeltjes verspreiden zich over een groot gebied en hebben niet alleen effect in de omgeving van veehouderijbedrijven. Anderzijds heeft Nederland ook te maken met de uitstoot vanuit industriegebieden in het buitenland, zoals het Roergebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.