Home

Nieuws

Bayer: hogere marges door overname Monsanto

Bayer verwacht na de overname van Monsanto substantieel hogere marges te maken met zaden en gewasbescherming.

Dat heeft het Duitse concern bekendgemaakt op de grote investeerdersbijeenkomst ‘Meet Management’ in Keulen. De Ebitda-marge zou in het derde jaar na de overname kunnen groeien van 27% naar 30%. Ebitda staat voor winst voor rente, belastingen en afschrijvingen.

Door de overname is landbouw straks goed voor ongeveer de helft van de omzet, dat ook medicijnen maakt. “De overeengekomen overname van Monsanto betekent een grote stap voorwaarts voor onze CropScience-divisie”, aldus topman Werner Baumann, “en versterkt Bayer’s positie als een wereldwijde, innovatie gedreven ‘Life Science’-bedrijf met leidende posities in alle segmenten.”

Geïntegreerde oplossingen

Baumann, die pas op 1 mei dit jaar aantrad als topman, heeft grote plannen in de agrarische sector. Het bedrijf moet marktleider worden door geïntegreerde oplossingen te bieden. Nu is Monsanto sterk gericht op zaden en Bayer meer op gewasbescherming. Het combineren van de kennis en het tegelijk kunnen aanbieden van beiden moet meerwaarde opleveren.

Samen kunnen Bayer en Monsanto innovatie opvoeren, denkt Baumann, wat op de middellange tot lange termijn betere oplossingen moet opleveren voor boeren. Sneller gaat het niet, omdat het vinden van nieuwe variëteiten of werkzame stoffen voor gewasbescherming tijd en geld kost. Bayer denkt dat de overname eind 2017 kan worden afgerond.

Groei met veterinaire middelen

Baumann benadrukte tegenover de beleggers ook dat Bayer blijft inzetten op groei met veterinaire producten. Tot en met 2018 wil het bedrijf jaarlijks 4% tot 5% omzetgroei realiseren met medicijnen voor dieren. In 2015 was het segment goed voor €1,49 miljard omzet. Het bedrijf wil een 'schone' Ebitda-marge van 23 tot 24% bereiken in 2018.

Of registreer je om te kunnen reageren.