Home

Nieuws 9 reacties

Bayer en Monsanto fuseren; LTO bezorgd

Bayer en Monsanto hebben een fusieovereenkomst gesloten die ’s werelds grootste agrochemische concern creëert. Bayer is de 2de grootste speler wereldwijd op het gebied van gewasbescherming en Monsanto is leidend met zaden. Joris Baecke van LTO-werkgroep Plantgezondheid hoopt dat de deal wordt geblokkeerd.

Monsanto wees Bayer tweemaal af maar ging bij een bod van $66 miljard toch overstag. Bayer betaalt Monsanto’s aandeelhouders een premie van 44% op de slotkoers van 9 mei, een dag voordat het eerste officiële bod werd gedaan. De bedrijven waren vorig jaar samen goed voor €23 miljard omzet met pesticiden en zaden.

Het fusiebedrijf wordt zo de nummer 1 in zijn markt en krijgt zowat een derde van de wereldwijde markt in handen. De aandeelhouders en mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan.

De bedrijven spreken in een verklaring van 'heel complementaire' bedrijven. Monsanto is nummer 1 met transgene gewassen, met name mais en soja, en de populaire herbicide Roundup en Bayer is na Syngenta wereldwijd het grootst met bestrijdingsmiddelen en heeft daarnaast een breed zadenplatform. Monsanto is ook verder dan Bayer met programma’s die boeren moeten helpen op het juiste moment te zaaien, spuiten, oogsten etc.

LTO bezorgd

LTO-bestuurder Baecke vindt de deal geen goed idee. “Ik heb niets tegen de betrokken bedrijven, maar de fusie staat niet op zichzelf. ChemChina nam eerder Syngenta over en DuPont en Dow willen ook samen gaan. Zo wordt de concurrentie bij toeleveranciers van boeren en tuinders steeds minder en heeft negatieve gevolgen voor de prijzen en innovatie. Waarom investeren in nieuwe producten of scherp zijn in de prijs als de afnemer toch nauwelijks keuze heeft?

Mededingingsautoriteiten moeten scherp zijn. Het zijn geen consumentenmerken en het is onwenselijk als een onzichtbare hand bepaalt wat boeren telen en consumenten eten.”

De Zeeuwse akkerbouwer vindt ook de combinatie van zaden en gewasbescherming gevaarlijk. Monsanto ontwikkelde in het verleden zaden die bestand zijn tegen zijn herbicide Roundup. “Dat is niet het soort innovatie waar boer of maatschappij behoefte aan heeft.”

'Ongekend groot onderzoeksplatform'

Bayer heeft contractueel afgesproken Monsanto $2 miljard te betalen als mededingingsautoriteiten de deal afkeuren. De bedrijven zelf zeggen natuurlijk geen obstakels te zien. Het onderzoek- en ontwikkelingsplatform wordt volgens hen ongekend groot waardoor juist meer nieuwe en zeer nuttige producten kunnen worden ontwikkeld.

Ze zeggen dat de wereldbevolking tot 2050 met 3 miljard toeneemt en ervan overtuigd te zijn dat expertise op het gebied van zaden, planteigenschappen en gewasbescherming cruciaal zal zijn deze extra monden te voeden.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Monsanto via Boerderij Op Maat

Laatste reacties

 • agratax(1)

  De combinatie zal via Bayer de GMO's op de Europese markt willen zetten. Alle negatieve ervaringen elders op de wereld zal nog Brussel nog de industrie weerhouden om de GMO's in Europa goed gekeurd te krijgen. Met Bayer aan het roer is Brussel sneller over de streep te trekken dan dat Monsanto als niet Europees bedrijf ooit zou lukken.

 • boer drenth

  Ik denk als LTO nu wel of niet bezorgd is daar ligt BAYER niet wakker van.

 • ed12345

  We weten dat de prijs van de middelen in geen enkele verhouding staat tot de kostprijs Kijk maar naar de prijs als een middel het octrooi is afgelopen en het zelfde product door anderen kan geleverd worden onder vanzelf een andere naam
  Door maar enkele spelers over te houden die dan waarschijnlijk ieder in hun eigen
  sector gaan ontwikkelen ben ik toch bang dat de klant de factuur wat moeilijker te verteren vindt

 • toin

  De omgang van persoonlijke meeningen in dit stuk zorgt dat dit stuk een onvoldoende verdient

 • Henk Tennekes

  Het zou onbegrijpelijk zijn als de EU deze megafusie goedkeurt. De macht over de landbouw en onze voeding ligt nu al bij een handjevol bedrijven, die met hun bestrijdingsmiddelen grote schade hebben aangericht in het cultuurlandschap en het werk van de onafhankelijke wetenschap, die waarschuwt voor deze gevaren, met hun lobbyisten ondermijnen.

 • alco1

  Henk, man met 40 jaar ervaring.
  Even een vraagje terzijde:
  Hoe kan het dat we hier nog geen wesp gezien hebben en het er stikt van de bijen en vlinders.

 • Bertus Buizer

  GMO's en pesticiden gaan niet helpen de toenemende wereldbevolking te voeden. In tegendeel. Ze maken naar mijn mening eerder de bodem, de natuur en de boeren kapot. Dit moet stoppen. En deze fusie mag natuurlijk niet doorgaan.
  Volgende week start in Turijn de Europese campagne #People4Soil voor specifieke EU wetgeving voor duurzame bodembescherming. Voor Nederland hebben we deze start deze week al ingezet. Zie: <>

 • Jan Cees Bron

  Ed, het ontwikkelen van een nieuw product kost volgens de industrie $150 tot $200 miljoen. Niet iets dat ik zo kan controleren, maar als het waar is, kan dat (een deel) van het prijsverschil tussen gepatenteerde en generieke producten verklaren. Zo'n 40 procent van de kosten zou betrekking hebben op alles dat te maken heeft met de toelatingen die wereldwijd verkregen moeten worden.

 • Jan Cees Bron

  Agratax, die verdenking hoor ik veel en het zou natuurlijk kunnen. Bij concurrent BASF geloven ze er niet in. Hun landbouw-topman Markus Heldt zei onlangs bij een grote persconferentie niet te geloven dat GMO's binnen afzienbare tijd worden toegelaten. Ze hebben zelf vrijwel alle GMO-gerelateerde onderzoek en ontwikkeling naar de VS overgebracht.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.