Home

Nieuws 1 reactie

Achterstand Fontane wordt groter

De achterstand van de Fontane-opbrengst wordt zachtjesaan groter. Het hoge onderwatergewicht compenseert nauwelijks.

De opbrengstverwachting voor Fontane fritesaardappelen is de afgelopen twee weken weer iets verder onder het zesjarig minimum gezakt.

Dat blijkt uit proefrooiingen van Aviko Potato, verspreid over Nederland. De gemiddelde opbrengst in week 36 is vastgesteld op 55 ton per hectare, een ton of vijf onder het zesjarig gemiddelde.

Ten opzichte van de eerste proefrooiingen zes weken geleden is er sprake van een geleidelijk iets verder achterlopen op het zesjarig gemiddelde. Het is niet waarschijnlijk dat dat de komende periode anders wordt. "Kijk naar het weer", zegt inkoopmanager Willen van Tilburg van Aviko Potato. "De kans op nagroei wordt steeds kleiner."

De opbrengstgrafiek maakt duidelijk dat de groei afneemt. In de vorige periode groeide per week nog 4 à vijf ton bij. Dat is duidelijk aan het minderen.

De lagere opbrengst is zichtbaar in het percentage 50 millimeter opwaarts en in het aantal knollen per kilo. Met een groftepercentage van iets onder 70 zitten de Fontanes nu iets onder het zesjarig minimum, en zo'n 10% onder het zesjarig gemiddelde. Het aantal van acht knollen per kilo is hoog.

Hoog onderwatergewicht

Het onderwatergewicht in de proefrooiingen daarentegen is hoog; in week 36 zit het net boven 410, iets hoger dan het zesjarig maximum. Het zesjarig gemiddelde in week 34 ligt op 390.

Dat hogere onderwatergewicht leidt in principe tot een hoger bakrendement in de fabriek, en zou zo de lagere opbrengst wat kunnen compenseren. Maar veel zal dat volgens Van Tilburg niet zijn. "Er zijn dit jaar veel groeischeuren, Fontane staat erom bekend, maar met 10 tot 20% is het dit jaar extra veel. Dat kost weer rendement."

Eén reactie

  • info196

    Als ik de grafiek en tekst bestudeer, vat ik hieruit op dat Aviko een groei van 12 ton in 4 week meet.
    Als bietenteler en cosunlid vind ik dit soort berichtgeving niet erg. Aviko wil blijkbaar vet winst maken. Dat geld komt straks mooi bij de bietenprijs op.
    Maar voor mijn collega's die wél consumptie-aardappelen telen vind ik het triest.
    @Aviko: aardappelen groeien niet bij 30 graden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.