Home

Nieuws

€6 miljoen voor ontwikkeling nieuwe antibiotica

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, trekt ruim €6 miljoen uit voor onderzoek naar nieuwe antibiotica. Het onderzoek moet nog dit jaar beginnen.

Het nieuwe National Antibiotic Development Platform bundelt en versterkt onderzoek. Sinds 1987 zijn er geen nieuwe antibiotica op de markt gekomen.

Schippers maakte dat donderdag 22 september bekend in New York, op een speciale bijeenkomst over antibioticaresistentie tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Antibiotica als groeibevorderaar uitbannen buien EU

Schippers benadrukte bij haar toespraak dat het uitbannen van antibioticum als groeibevorderaar in de veehouderij essentieel is. In de EU is dit verboden, maar wereldwijd nog niet. Schippers vindt ook dat hoogwaardige antibiotica (laatste redmiddelen) gereserveerd moeten worden voor de humane gezondheidszorg.

Schippers sprak in New York over het succes van de antibioticareductie in de Nederlandse veehouderij. “Het antibioticagebruik is met 58% gedaald, terwijl onze marktpositie behouden is”, zegt Schippers. De minister zegt dat dit bereikt is door doelen te stellen en te monitoren en vooral door met lef te handelen op een andere manier dan gebruikelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.