Home

Nieuws 3 reacties

$400 miljard nodig voor verbetering Afrikaanse landbouw

Voor verbetering van de landbouw in Afrika is $400 miljard (€360 miljard) nodig in de komende 10 jaar. Dat geld is dan bestemd voor verbeteringen in alle aspecten van voedselproductie, verwerking, marketing en transport. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een rapport van 'the Alliance for a Green Revolution in Africa’ (AGRA).

Als gevolg van het natuurverschijnsel El Niño zijn gewassen getroffen door onder meer droogte van Zuid-Afrika tot Ethiopië, aan de oostelijke zijde van het continent. Landen vechten nu soms letterlijk om voedsel, ook al zijn er vorderingen gemaakt met verbetering van de opbrengsten en productiviteit. Malawi in zuidoostelijk Afrika heeft de noodtoestand uitgeroepen en er dreigt een hongersnood voor 50 miljoen mensen, zo maakte de Verenigde Naties (VN) eerder dit jaar bekend. Problemen met transport, toegang tot energie, irrigatiewater en opslag werken negatief op de voedselproductie, aldus de VN.

Groot handelstekort

Volgens AGRA-president Agnes Kalibata bedraagt het handelstekort voor voedsel nu $35 miljard. Dat kan zonder maatregelen oplopen naar $110 miljard. ‘Leiderschap is nodig om positieve ontwikkelingen in gang te houden en boeren in staat te stellen om te schakelen van overlevingslandbouw naar winstgevende bedrijfsvoering’, aldus Kalibata.

AGRA is opgericht in 2006. Het is een samenwerking van de Rockefeller Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Laatste reacties

 • geen boer

  cliëntelistische cultuur staat elke moderne ontwikkeling in de weg. Eigen initiatief, verantwoording, planning, jezelf binnen een groter geheel kunnen zien, zijn dingen welke voor ons normaal zijn, maar sub-sahara helemaal niet. Enkele uitzonderingen daargelaten (Zambia, Botswana) slagen deze landen er niet in zichzelf te organiseren. In het verleden niet, nu niet, en in de toekomst waarschijnlijk ook niet, althans niet op een moderne manier waarbij een meerderheid van de bevolking een aanzienlijke levensstandaard-verhoging ervaart.
  En hierin zullen zij zelf hun weg moeten vinden, de ontwikkelingshulpindustrie is op zijn best hopeloos ineffectief gebleken en in veel gevallen contra-productief, hoezeer deze industrie (uit eigenbelang) ons ook anders wil doen laten geloven.

 • el

  Weggegooid geld!

 • koestal

  ER worden ook nog steeds oorlogen gevoerd in Afrika,wie betaalt dat dan ?

Of registreer je om te kunnen reageren.