Home

Nieuws

€348 miljoen voor voedselzekerheid

Nederland besteedt komend jaar €348 miljoen aan voedselzekerheid. Dat staat in de begroting van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Minister Lilliane Ploumen schrijft in haar plannen dat ze het onacceptabel vindt dat er wereldwijd 795 miljoen mensen chronische honger lijden en dat in totaal 2 miljard mensen niet de voedingsstoffen binnen krijgen die ze dagelijks nodig hebben.

Om honger en ondervoeding wereldwijd uit te bannen, stimuleert Nederland duurzame groei in de landbouwsector. “Met dit uitgangspunt zorgt Nederland dat 4,5 miljoen boeren hogere productie leveren en hun inkomens daardoor zien stijgen. Ook realiseert het kabinet in 2017 dat 3 miljoen hectare landbouwgrond eco-efficiënter wordt gebruikt ten behoeve van ecologisch duurzame voedselsystemen”, aldus Ploumen.

Landbouw in ontwikkelingsland verbeteren

De verbetering van de landbouw in ontwikkelingslanden wil het kabinet realiseren door bij te dragen aan verhoging van de productiviteit en het inkomen van de boer, betere markttoegang te realiseren en de weerbaarheid van kleinschalige boeren en boerinnen te vergroten. De overheid werkt hierbij samen met organisaties als Agriterra, AgriProfocus en de topsector Agrofood en Tuinbouw. De samenwerking met de wereldbank op het gebied van wereldvoedselprogramma’s worden uitgebreid.

Klimaatverandering tegengaan

In 2017 krijgen 10 miljoen mensen met behulp van Nederland betere voeding. Daarnaast investeert het kabinet in maatregelen die klimaatverandering tegengaan of die helpen bij aanpassing aan de gevolgen van die veranderingen. Om inwoners van ontwikkelingslanden te helpen klimaatverandering tegen te gaan, geeft Nederland in 2017 aan 2,3 miljoen mensen toegang tot hernieuwbare energie op basis van zon, wind, aardwarmte en biogas.

Of registreer je om te kunnen reageren.