Home

Nieuws

‘Zeker tien ton erbij met TT+’

Met hulp van precisielandbouw kunnen akkerbouwers binnen 5 jaar hun consumptieaardappelopbrengst gegarandeerd met tien ton per hectare vergroten, ongeacht het niveau waarop ze nu zitten. Dat zegt Wim in ’t Veld, directeur van Mol Agrocom.

Samen de zusters Witte Agro en van Iperen kondigden de 3 toeleveranciers op de Aardappeldemodag het programma TT+ uit, Tien Ton Plus.

Via plaatsspecifieke stikstofbemesting, plantafstand en dosering van bodemherbiciden gaat TT+ de opbrengst plaatsspecifiek perfectioneren. "Dat zijn de 3 knoppen waaraan wij in 2017 in eerste instantie gaan draaien. Vooraf wordt de bodemtoestand van een perceel in kaart gebracht. In een later stadium kijken we misschien naar meer variabelen.”

Compensatie voor kosten

De tien ton aardappelen extra vertegenwoordigen een waarde van pakweg €1.000 tot €2.000 per hectare. Volgens In ’t Veld is dat ruimschoots voldoende om de kosten te compenseren. Deelnemers aan het gratis programma moeten plaatsspecifiek de pootafstand kunnen variëren, de vloeibare bemesting variabel kunnen doseren en de opbrengst plaatsgewijs kunnen bepalen.

“Wat we zien is dat opbrengsten in een perceel kunnen variëren tussen 45 en 79 ton per hectare. Er zal variatie blijven, maar we willen wel van iedere plek de hoogst mogelijke opbrengst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.