Home

Nieuws

ZLTO en LLTB ontevreden over aanpak waterschade politiek

ZLTO en LLTB zijn uiterst ontevreden met de manier waarop politieke partijen omgaan met de waterschadeproblematiek.

Volgens LLTB-voorzitter Léon Faasen gaan politieke partijen die niet meewerken aan een oplossing voor de waterschade bij de Limburgse boeren, dat volgend jaar merken tijdens de verkiezingen. Dat valt te lezen op de website van de LLTB. Die opmerking ziet Faassen overigens zelf niet als een dreigement, maar meer als een wake-upcall.

Overheid moet snel handelen na calamiteiten

Om hun grote zorgen kracht bij te zetten hebben ZLTO en LLTB gezamenlijk een brief aan Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, gestuurd. Volgens de beide belangenbehartigers is de overheid onvoldoende in staat snel te kunnen handelen na calamiteiten als overvloedige neerslag en/of een ijsstorm. Van Dam moet zijn politieke verantwoordelijkheid als bestuurder nemen en er onder meer voor zorgen dat er praktische oplossingen komen die direct uitgevoerd kunnen worden, vinden de belangenbehartigers. "Wij dragen de mogelijkheden aan, maar om ze te realiseren hebben we de overheid nodig. We hebben de staatssecretaris op het hart willen drukken dat hij tot daden moet komen en moet staan voor de agrarische sector", aldus Faassen.

Staatssecretaris Martijn van Dam op 29 juni tijdens een bezoek aan door wateroverlast getroffen boeren.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Staatssecretaris Martijn van Dam op 29 juni tijdens een bezoek aan door wateroverlast getroffen boeren.

Foto: ANP

'Van Dam is niet concreet'

Over hetgeen Van Dam tot nu toe rapporteerde over wat zijn ministerie doet om boeren en tuinders te ondersteunen die zijn getroffen door het extreme weer, is Faasen niet zo positief. Van Dam stelt dat een landelijke ambtelijke werkgroep in samenwerking met twee regionale werkgroepen aan het werk is. Faassen: "Ik vind het erg vaag. Ik lees in de brief te vaak termen als 'ik werk aan', 'wordt bekeken' en 'wordt bezien'. Er staat eigenlijk niets concreets in."

Of registreer je om te kunnen reageren.