Home

Nieuws 7 reacties

Voordeel voor boer en natuur met groen verkavelen

Door meteen rekening te houden met natuur bij een kavelruil kan er sneller effectief grond geruild worden. Dat zegt Jac. Meter, financieringsspecialist Natuur en Landschap van het Nationaal Groenfonds.

Met grond van overheden en geld vanuit het Nationaal Groenfonds is het mogelijk meer rekening te houden met natuurdoelen bij kavelruil. Er zijn volgens Jac. Meter van dit fonds al op een paar plaatsen goede ervaringen opgedaan met zogenoemde groene kavelruil. Bijvoorbeeld in de kavelruil Groot-Wilnis en Vinkeveen in de provincie Utrecht waar 60 hectare nieuwe natuur is gerealiseerd tot tevredenheid van alle betrokken partijen. Een ander project waar hij als financieringsspecialist Natuur en Landschap bij betrokken was is de Kavelruil Arkemheen op de grens van Gelderland en Utrecht bij Amersfoort.

Overheidsgrond als belangrijk smeermiddel

Overheidsgrond kan een belangrijk smeermiddel zijn om een groene kavelruil vlotter te laten verlopen. Meter doelt daarbij op tienduizenden hectares die nog in bezit zijn van provincies en andere overheden. Die grond was bestemd voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die sinds een paar jaar is omgezet in het kleinere Nationaal Natuurnetwerk (NNN).

Rekening houden met natuurdoelen kan een kavelruil voor alle partijen makkelijker maken volgens Jac. Meter van het Nationaal Groenfonds.</p>
<p><em>Foto: NGF/Barend Hazeleger</em>
Rekening houden met natuurdoelen kan een kavelruil voor alle partijen makkelijker maken volgens Jac. Meter van het Nationaal Groenfonds.

Foto: NGF/Barend Hazeleger

Meter: "Als die grond onder voorwaarden ingezet kan worden kunnen knelpunten makkelijker opgelost worden. In Groot Wilnis was bijvoorbeeld een voorwaarde dat boeren die 2 hectare grond kochten binnen de kavelruil daarvoor in ruil een hectare natuur moesten ontwikkelen. Dat was een belangrijke steun in de rug voor het hele project."

Financiering via Nationaal Groenfonds

Een ander smeermiddel is de financiering via het Nationaal Groenfonds. Dat kan via meefinancieren, zoals bij aankoop van grond van overheden onder voorwaarden. Meter: "Wij kunnen als groot financieringsfonds op het gebied van natuur werken met aantrekkelijke tarieven en voorwaarden." Een mogelijkheid is ook dat subsidies voor functieverandering van percelen meteen bij de grondruil via de notaris vastgelegd kunnen worden. Zonder voorfinanciering door het Groenfonds duurt dat doorgaans veel langer en moeten de partijen dat zelf voorfinancieren.

Volgens Meter ligt de toegevoegde waarde van het Groenfonds in al die onderdelen: "Het proces begeleiden met inzet van ons netwerk en financiële middelen."

Aflossingen inzetten voor nieuwe financieringen

De financiering door het Groenfonds gebeurt in feite uit het eigen vermogen van het fonds. Daarvoor is een totaal bedrag van circa €65 miljoen beschikbaar uit een zogenoemd revolverend fonds, aflossingen worden weer ingezet voor nieuwe financieringen. In principe wordt daarbij een aflossingstermijn van 10 jaar gehanteerd, maar bij grond kan dat ook langer zijn.

Volgens Meter kan het Groenfonds bij grote projecten ook fungeren als bank. "Het geld komt dan van de kapitaalmarkt en het Groenfonds financiert dan bijvoorbeeld samen met de eigen bank van de boer."

Laatste reacties

 • alco1

  Ik vraag me altijd af waar dat geld van die fondsen vandaan komt.
  Of is dat geld wat eigenlijk voor de boeren bestemt was.

 • g.schimmel@kliksafe.nl

  LANDLEVENE IS ATIJD LEUK

 • veldzicht

  60 ha nieuwe natuur,zeg liever 60 ha nieuwe bende

 • a van Gerwen

  Waarom lees ik nou nooit eens dat men door een of andere deal of ruil 60 ha goede landbouwgrond heeft kunnen behouden of ontwikkelen.

 • Soms

  #alco1 Het geld van het groenfonds is in principe voor natuurontwikkeling bedoeld, maar op deze manier komt het toch ten goede aan boeren die met deze deal meededen, waarbij ze dus ook extra grond voor hun bedrijf konden verwerven, #A de v. Als deze boeren hier nier aan meegewerkt hadden, zou de natuur door bijvoorbeeld SBB of Natuurmonumenten ingericht en beheerd gaan worden en had je als boer het nakijken. De boeren die het nu opgepakt hebben laten het vast en zeker geen bende worden #Veldzicht.
  Al met al een prachtige win-win deal.

 • koestal

  De hedwigepolder is al verloren voor de landbouw,ondanks dat bijna half Afrika verhongert,ze maken zich hier druk om visottertjes die hier elke week onder een auto komen

 • koestal

  ja en maar allerlei regeltjes op de koop toenemen,op papier heb je land er bij ,maar de ambtenaren bepalen hoe je moet boeren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.