Home

Nieuws

Veel misstanden in Britse slachterijen

Britse inspecteurs hebben de afgelopen 2 jaar meer dan 4.000 meldingen gemaakt van ernstige misstanden of overtredingen in slachthuizen.

Falende apparatuur of slechte procedures leiden ertoe dat jaarlijks duizenden dieren worden onderworpen aan onnodig lijden, meldt het Bureau of Investigative Journalism (BIJ), onderdeel van City University London.

Onderzoeksbureau BIJ vroeg informatie op bij de Food Standard Agency met een beroep op de wet op de vrijheid van informatie. De FSA kreeg tussen juli 2014 en juni dit jaar in totaal 9.511 meldingen van problemen. Volgens de analyse van het bureau vielen 4.455 gevallen in de categorie ernstig.

Volgens het BIJ worden jaarlijks tientallen gevallen van dierenmishandeling of dierverwaarlozing door slachters of andere werknemers, veetransporteurs en boeren gemeld. Bovendien doen zich problemen voor die kunnen leiden tot voedselvergiftiging.

Falen van verdovingsapparatuur

Veel dieren komen in een verschrikkelijke staat aan. Sommige zijn te zwak om op hun eigen benen te staan, andere hebben fracturen of open wonden. Het falen van de verdovingsapparatuur is welhaast gemeengoed, schrijft het BIJ. De organisatie voegt er aan toe dat niet alle gevallen worden gemeld aan de FSA: de meeste problemen met dierenwelzijn doen zich voor tijdens het transport.

Of registreer je om te kunnen reageren.