Home

Nieuws

Veel melk en laag eiwit bij zwartbont

De nieuwe fokwaarde-uitdraai van augustus kenmerkt zich door een grote eenvormigheid qua stieren en waan van de dag.

Bookem en Snowman domineren de internationale fokkerij, terwijl Planet en Ramos als moedersvader veelvuldig optreden. Stamvader O Man is niet te vermijden. Snowman-zoon Willemshoeve Browning staat nummer 1 op de NVI-rangschikking, maar heeft min 0,19% voor eiwit. Zijn halfbroer Snow neemt de hoogste positie in bij de Inet en kg-eiwitvererving. Snow is volgens importeur Masterrind nog goed leverbaar. De melkaanleg van de Snowman-zonen lijkt gegarandeerd. Of vruchtbaarheid en levensduur op pijl blijven, moet over een paar jaar getoetst worden.

Bij deze indexdraai bleek dat Atlantic - die precies twee jaar geleden nog 829 dagen levensduur had en meedraaide in de top - nu op 367 dagen levensduur is beland. Dat is nog maar net bovengemiddeld.

Jonge stieren hoog op NVI-lijst

De waan van dag wordt gevormd door de altijd aanwezig jonge stieren die, gesteund door een hoge genomic verwachtingswaarde, hoog in de NVI-rangschikking staan. Stier Antidote (Engels voor tegengif) kan een kleine variatie brengen in de bloedspreiding. De vader van Antidote is Delta Augustus, een Gibor-zoon uit een Mascol-moeder. De moederlijn van Antidote bestaat uit Shottle, O Man en Webster. Antidote komt beschikbaar.

Bruchter Passe voert bij roodbont lijst aan

Bij de roodbonten is Bruchter Passe de hoogste beschikbare stier. Passe heeft twee keer een dochtergroep laten zien in Zwolle. Topspeed Kodak heeft al 25.000 dochters aan de melk. Ook veel van zijn zonen komen op de NVI-lijst voor. Voor de MRIJ-fokkers komen er weinig stieren bij die uitblinken op meerdere onderdelen.

Robert Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.