Home

Nieuws 4 reacties

Univé maakt excuses voor concept Grondsparen

Verzekeraar Univé maakt excuses voor een omstreden concept voor een nieuw beleggingsproduct Grondsparen/Grondkopen.

Het onderzoek naar de mogelijkheden is gestopt naar aanleiding van reacties van boeren. Volgens de verzekeraar is het ‘nooit de bedoeling geweest om de agrarische sector op wat voor manier dan ook te kwetsen’. Dat maakte Univé woensdag bekend via zijn website.

Een testwebsite over het product leidde tot boze reacties van boeren op Boerderij.nl en op Twitter. Via die website is het product voorgelegd aan een ‘beperkte groep klanten potentiële klanten’, aldus Univé in zijn verklaring. In het concept konden beleggers ‘onvruchtbare landbouwgrond’ kopen die dan vervolgens via biologische landbouw weer waardevol zou worden. Na zes jaar zou dan de grond weer ‘volledig hersteld, vruchtbaar en waardevol zijn’ en tegen een dagprijs verkocht kunnen worden.

Overleg met LTO Noord

De stroom boze reacties op Twitter en op Boerderij.nl heeft Univé doen besluiten om eerder te stoppen met het onderzoek. Daarover is volgens Univé ook overleg geweest met LTO Noord.

LTO Noord heeft eind vorige week contact opgenomen met Univé over het proefproduct. Dat was naar aanleiding van signalen uit de achterban, volgens een woordvoerder van LTO Noord. Univé begreep de reactie en gaf daarbij aan nooit de sector te willen beledigen. Nu er een streep is gezet door het product wil LTO Noord er verder geen woorden meer aan vuil maken.

'Onderzoek leidde tot veel onrust en onbegrip'

De verzekeraar stelt vast dat het onderzoek bij haar 'trouwe klantenkring, met name in de agrarische sector, tot veel onrust en onbegrip heeft geleid'. De conclusie van Univé is dat 'we ons huiswerk niet goed hebben gedaan'.

Voor de inhoudelijk kant van het concept heeft Univé samengewerkt met een start-up Explore (Pool Worldwide) en Stichting Grondbeheer. Pool Worldwide is een reclamebureau in Amsterdam. Stichting Grondbeheer is een organisatie die met geld uit schenkingen, donaties en verkoop van obligaties landbouwgrond koopt en vervolgens verpacht aan biologisch dynamische boeren en tuinders. De stichting heeft volgens haar website 215 hectare in beheer.

In hoeverre het onderzoek heeft geleid tot opzeggingen vanuit de agrarische sector is nog onduidelijk. Dat wordt nog geïnventariseerd door de regionale kantoren aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eerst McCain en nu dus Univé. Wie is de volgende? Boeren verdienen dit niet. Elke dag met gezinsleden hard werken voor een prachtig voedselpakket en dan deze smurrie over de sector krijgen. Ik zou als Univé-klant een ander kiezen.

 • sienja@zonnet.nl

  Een hond zal zijn behoefte nooit in zijn eigen hok doen, Unive schijnbaar wel!

 • mtseshuis

  In en in triest, welke botte harses heeft hiervoor groen licht gegeven?

 • Bennie Stevelink

  Die "botte harses" @mtseshuis, zijn van een reclamebureau uit Amsterdam die tien hoog gevestigd zijn.
  Het Unive-verhaal laat in ieder geval duidelijk zien welk begrip ze in Amsterdam hebben van de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.