Foto: Penn Communicatie AlgemeenNieuws

Uitstel mest uitrijden bij teelt groenbemester of winterkoolzaad

Boeren die groenbemesters of winterkoolzaad inzaaien krijgen 2 weken extra de tijd om op die percelen bouwland drijfmest uit te rijden. Voor het bemesten op grasland blijft het uitrijdverbod van drijfmest per 1 september van kracht.

Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten na een verzoek van loonwerkersorganisatie Cumela.

Het besluit is hiermee vergelijkbaar met de uitstel die vorig jaar werd geboden. De periode waarin het uitrijden van drijfmest is toegestaan op bouwland wordt daarom in 2016 met twee weken verlengd: tot en met 15 september. Voorwaarde is dan wel dat de groenbemester of het winterkoolzaad op deze akkers uiterlijk op 16 september wordt ingezaaid.

TCB: structurele oplossing nodig

Van Dam baseert zijn besluit mede op het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB). De TCB constateert dat een verzoek om uitstel van het uitrijdverbod frequent terugkomt en vaak voort komt uit een gebrek aan opslagruimte voor dierlijke mest. TCB adviseert daarom naar een meer structurele oplossing te komen.

De commissie vindt dat deze oplossing primair worden gezocht in vergroting van de capaciteit van mestopslag op vee- en akkerbouwbedrijven, zodat opslag- en transportcapaciteit minder beperkend zijn. “Deze oplossingen worden niet gestimuleerd door steeds weer verzoeken tot vrijstelling en ontheffing van het uitrijverbod te honoreren”, schrijft TCB in het advies aan Van Dam. De staatssecretaris wil een struturele oplossing zoeken bij het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Geen mest op gras na half augustus

De commissie adviseert om na half augustus op grasland geen dierlijke mest meer toe te passen omdat de groeisnelheid van gras aan het eind van de zomer nihil is. “Organische meststoffen zoals dierlijke mest dragen maar beperkt bij aan de grasgroei, waardoor de werkingscoëfficiënt laag is bij toediening in het najaar. Bij aanwending van dierlijke mest in het najaar is de kans dus groot dat niet alle toegediende stikstof kan worden opgenomen en uitspoelt”, aldus TCB.

Beheer
WP Admin