Home

Nieuws

Trump start offensief in landbouwstaten

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft een ‘landbouwteam’ van 64 politici, boeren, zakenmensen uit de agribusiness en wetenschappers geformeerd. Het team moet de New Yorkse vastgoedmagnaat adviseren over landbouwbeleid, maar vooral zijn reputatie in het Middenwesten opvijzelen.

De lange lijst bevat zes Republikeinse gouverneurs van belangrijke landbouwstaten, waaronder Terry Branstad uit Iowa, Sam Brownback uit Kansas en Pete Ricketts uit Nebraska. Ook John Block, die als minister van landbouw Ronald Reagan diende in de jaren 80, is van de partij, evenals Rick Perry, de oud-gouverneur van Texas en voormalig presidentskandidaat.

Grof donerende herenboeren

De boeren op de lijst zijn volgens Amerikaanse media grote donateurs van Trumps campagne. De bekendste is Charles Herbster, die een vermogen vergaarde met het houden van Angus-vleesrunderen in Iowa, een rundveefokkerij in Virginia en een mechanisatiebedrijf in Missouri. De Californische fruit-en groenteteler A.G. Kawamura – die in zijn staat ook landbouwminister was – speelt een belangrijke coördinerende rol.

Een andere grote naam is Bruce Rastetter, de eigenaar van Summit Agricultural Group, dat onder meer vlees, graan en ethanol produceert. Ook Republikeinse leden van de landbouwcommissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn van de partij. De groep heeft gemeen dat ze een agressief exportbeleid voorstaan en vinden dat de VS uit strategisch belang moet blijven inzetten op biobrandstoffen.

Trump wil hartland veroveren

De plotselinge interesse van Trump in de landbouw is niet toevallig. Zelf een man van de stad, weet Trump heel goed dat een groot deel van de potentiële Republikeinse aanhang in het hartland van Amerika woont, op de soms eindeloze agrarische vlaktes tussen de dichtbevolkte Oost- en Westkust. Een deel van de staten, zeker Iowa, geldt als ‘swing state’, met zowel een grote Republikeinse als Democratische aanhang.

Of registreer je om te kunnen reageren.