Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Sector verdeeld over verzoek om uitstel uitrijverbod dierlijke mest

De agrarische sector is verdeeld over het verzoek om uitstel van de uitrijperiode voor dierlijke mest. Eerder deze week diende Cumela een verzoek in bij het ministerie van Economische Zaken om dierlijke mest langer te mogen gebruiken dan de standaardperiode tot 1 september.

LTO Nederland steunt dit verzoek niet, terwijl varkenshoudersvakbond NVV en melkveehoudersvakbond NMV wel achter het verzoek staan.”De weersomstandigheden zijn niet zodanig dat er op dit moment noodzaak is voor uitstel. Het weer was afgelopen week vrij goed om te oogsten en te bemesten en voor komende week voorspellen ze ook een aantal goede dagen. We zien op dit moment geen noodzaak voor uitstel”, aldus Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep akkerbouw. Hij spreekt namens alle sectoren van LTO Nederland. “In de melkveehouderij is afgelopen week veel gras gemaaid, waardoor er nu nog de mogelijkheid is om te bemesten.”

‘We liggen in Brussel onder een vergrootglas’

Het argument van Cumela dat er in het voorjaar weinig mest is uitgereden gaat volgens Van Wenum alleen op als het gaat om het legen van mestputten, maar niet om bemesting van gewassen. “In de tussentijd zijn er gewassen geteeld op de percelen, deze zijn zeker bemest”, zegt hij.

Bij de afweging van LTO om geen uitstel aan te vragen speelt ook de onderhandeling in Brussel over het nieuwe nitraatactieprogramma een rol. “We liggen in Brussel onder een vergrootglas. Daar moeten we rekening mee houden”, zegt hij.

Permanent langere uitrijtermijn

Mestspecialist Klaas Wolters van de NMV is wel voorstander van een langere uitrijtermijn. Hij pleit voor een permanent langere uitrijtermijn. “Het gewas groeit door de hogere temperaturen wel door tot half oktober. Dan wordt er ook mest opgenomen”, zegt hij. NVV is ook voorstander van uitstel, omdat veel varkenshouders nog geen kans hebben gezien om voldoende dierlijke mest af te voeren.

Beheer
WP Admin