Home

Nieuws 7 reacties

Sector verdeeld over verzoek om uitstel uitrijverbod dierlijke mest

De agrarische sector is verdeeld over het verzoek om uitstel van de uitrijperiode voor dierlijke mest. Eerder deze week diende Cumela een verzoek in bij het ministerie van Economische Zaken om dierlijke mest langer te mogen gebruiken dan de standaardperiode tot 1 september.

LTO Nederland steunt dit verzoek niet, terwijl varkenshoudersvakbond NVV en melkveehoudersvakbond NMV wel achter het verzoek staan."De weersomstandigheden zijn niet zodanig dat er op dit moment noodzaak is voor uitstel. Het weer was afgelopen week vrij goed om te oogsten en te bemesten en voor komende week voorspellen ze ook een aantal goede dagen. We zien op dit moment geen noodzaak voor uitstel", aldus Jaap van Wenum van de LTO-vakgroep akkerbouw. Hij spreekt namens alle sectoren van LTO Nederland. "In de melkveehouderij is afgelopen week veel gras gemaaid, waardoor er nu nog de mogelijkheid is om te bemesten."

'We liggen in Brussel onder een vergrootglas'

Het argument van Cumela dat er in het voorjaar weinig mest is uitgereden gaat volgens Van Wenum alleen op als het gaat om het legen van mestputten, maar niet om bemesting van gewassen. "In de tussentijd zijn er gewassen geteeld op de percelen, deze zijn zeker bemest", zegt hij.

Bij de afweging van LTO om geen uitstel aan te vragen speelt ook de onderhandeling in Brussel over het nieuwe nitraatactieprogramma een rol. "We liggen in Brussel onder een vergrootglas. Daar moeten we rekening mee houden", zegt hij.

Permanent langere uitrijtermijn

Mestspecialist Klaas Wolters van de NMV is wel voorstander van een langere uitrijtermijn. Hij pleit voor een permanent langere uitrijtermijn. "Het gewas groeit door de hogere temperaturen wel door tot half oktober. Dan wordt er ook mest opgenomen", zegt hij. NVV is ook voorstander van uitstel, omdat veel varkenshouders nog geen kans hebben gezien om voldoende dierlijke mest af te voeren.

Laatste reacties

 • xw

  Bestuur LTO en aanverwante organisaties is er voor hun vrienden en de happy few waarmee ze zich zelf een prominente plaats in de samenleving verwerven. Lidmaatschapscontributie van deze organisaties is exorbitant hoog en is zonde van uw geld. Als je ze als lid nodig hebt betaal je ook nog € 125,-/uur. Voor individuele belangenbehartiging ben je bij hun sowieso op het verkeerde adres. Waardeloze organisatie.

 • wmeulemanjr1

  Wat een gezeur altijd over onze verplichte nederigheid richting Brussel. Dan kun je dus bijna nergens een eigen mening/beleid op uit oefenen?

 • DJ-D

  Vergrootglas? Waarom dan? De waterkwaliteit is overal prima. Bijna gedestileerd. Alleen bij riooloverstorten, zoute kwel plekken en gebieden waar veel watervogels zitten zijn problemen. De landbouw hoeft zich dus niet te verantwoorden. Waterschappen en natuurgebieden die hebben wat op te lossen volgens de regeltjes. Waarom gaat lto niet mee in het onderzoek van v-focus mesdagfonds?

 • xw

  DJ-D, omdat lto vermoedelijk een dubbele agenda heeft. Er zullen ander belangen zijn die niet gediend zijn met jouw v-focus mesdagfonds, dus kun jij de pot op bij lto.

 • j.verstraten1

  Het mesdagfonds is opgericht door LTO en de zuivel.
  <>. En dan zou LTO een dubbele agenda hebben? Eerst lezen dan fantaseren.
  En zowel op zand- als kleigronden is de waterkwaliteit ( grond of oppervlaktewater)zeker niet overal prima.
  Soms kun je riooloverstorten of kwel aanwijzen als schuldige.
  Soms niet, en dan is automatisch de landbouw de meest waarschijnlijke bron.
  En zolang als wij mest als een probleem zien zal het ook weinig veranderen.
  Behalve strengere wetgeving en krappere normen.

 • mouw

  Je mag maar tot 1 september mest uitrijden. Maar je mag wel na 1 september je vee nog buiten houden. Wat is het verschil

 • Klaasvaak

  War nu niet wordt uitgereden zal volgend voorjaar op de mestmarit komen wat sowieso hogere prijzen als gevolg heeft. Vanuit de portemonnee van de (intensieve) veehouder gedacht zou uitstel zeker positief zijn.
  Wat betreft de omstandigheden.... dan loopt het wel los. Conditie van de gronden lijkt prima om mest uit te rijden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.