Home

Nieuws

Rusland verliest WTO-zaak

Rusland heeft te hoge importtarieven gehanteerd voor onder meer palmolieproducten. Dat heeft een geschillenpanel van wereldhandelsorganisatie WTO vastgesteld.

Het is de eerste zaak sinds Rusland in 2012 tot de WTO toetrad en wordt daarom intensief gevolgd.
Volgens de EU en de VS houdt Rusland zich structureel niet of nauwelijks aan de voorwaarden van WTO-lidmaatschap. Rusland kan nog in hoger beroep gaan. De WTO heeft zich nog niet uitgesproken over een reeks andere omstreden Russische importmaatregelen, zoals de Russische importban tegen varkensvlees uit de EU.

Onderhandelingen stukgelopen

De EU had de zaak aangespannen nadat directe onderhandelingen mislukten. De zaak draait om tarieven die Rusland in 2014 hanteerde. Het land beweert sindsdien de meeste tarieven te hebben verlaagd. Het wijt de te hoge tarieven aan 'technische redenen'. De EU exporteert jaarlijks voor circa €50 miljoen aan palmolieproducten naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.