Home

Nieuws

Rosier: boeren stellen aankoop kunstmest uit

Boeren stellen hun aankopen van kunstmest uit in afwachting van lagere prijzen. Dat meldt de Belgische meststoffenfabrikant Rosier. Het concern boekte in België 42% minder omzet, terwijl in Nederland de omzet met ruim een derde daalde.

Het bedrijf zegt minder te exporteren naar landen die sterk afhankelijk zijn van de energieprijs. Daarmee doelt Rosier mogelijk op Rusland en Brazilië. Rosier spreekt van een 'moeilijke handelsomgeving', waarbij boeren lagere prijzen krijgen voor hun gewassen of dierlijke producten dan een jaar eerder.

De prijzen van productiemiddelen zoals zaden, gewasbescherming en kunstmest daalden ook, maar gemiddeld minder hard. Rosier maakt onder meer NPK, een mix van stikstof, kali en fosfor. Het zijn vooral dit soort 'complexe producten' waarin Rosier zich specialiseert, die minder goed verkopen, aldus het bedrijf.

Weinig optimisme

Rosier is niet erg optimistisch dat een kentering van de markt aanstaande is. Eerder meldden kalispecialist PotashCorp en stikstofspecialist Yara voorzichtig een verbetering van de markt voor stikstofkunstmest en kali te zien, maar zij opereren meer op de wereldmarkt.

De onderneming wil met het oog op het orderboek in al haar activiteiten in de kosten blijven snijden, waarbij geen concrete doelstelling wordt genoemd. Het Waalse bedrijf ziet te veel onzekerheden in de markt om voorspellingen te doen over de tweede helft van het jaar.

De onderneming boekte een nettoverlies van €5,1 miljoen. De omzet daalde met €40,6 miljoen tot €83,9 miljoen. Rosier heeft een notering op Euronext Brussel. Het Oostenrijkse chemieconcern Borealis bezit 77,5% van de aandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.