Home

Nieuws

‘Nog 10 jaar overschot kali’

EuroChem-topman Andrei Malnitsjenko vreest dat het overschot op de kalimarkt nog wel 10 jaar kan aanhouden.

Volgens de Rus, die sprak met persbureau Bloomberg, hebben de grootste producenten van de kunstmest een strategisch grote fout gemaakt. Daarmee doelt Melnitsjenko op grote Noord-Amerikaanse en Oost-Europese verkoopkartels.

Melnitsjenko is niet alleen pessimistisch over de prijs van kali, maar hij denkt ook dat de prijzen voor stikstofkunstmest de bodem nog niet hebben bereikt. De fosfaatmarkt lijkt in een tijdelijke dip te zitten.

Marktleider Uralkali verliet in 2013 een exportkartel met Wit-Russen, om vervolgens de kaliproductie flink op te voeren. De Duitse en Canadese concurrentie moest wat de Russen betreft weggevaagd worden door op de laagste prijs te concurreren. Decennialang werd de kalimarkt gedomineerd door twee verkoopkartels die juist een hoge prijs nastreefden.

Kartels dreven prijs op

EuroChem is wel een van de grootste spelers maar was nooit lid van de kartels. Omdat de kartels de prijs opdreven, werden kunstmestbedrijven aangemoedigd te investeren in meer productie. Ironisch genoeg is juist hierdoor langzaam maar zeker een overaanbod ontstaan. Het overaanbod was er volgens de EuroChem-topman dus al voor het Uralkali-besluit.

EuroChem zelf investeert miljarden in twee nieuwe mijnen in Rusland. Maar EuroChem zegt de productie van kali vanaf nu in te zetten voor de vervaardiging van complexe kunstmestproducten. De tijd dat met eenvoudige kunstmeststoffen geld kan worden verdiend is volgens Melnitsjenko voorbij, ook omdat boeren toegevoegde waarde steeds meer waarderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.