Home

Nieuws 4 reacties

‘Neonicotinoïden niet gevaarlijk voor honingbijen’

Neonicotinoïden zijn giftig voor honingbijen, maar in een normale landbouwsetting zijn de zaadcoatings geen grote bedreiging.

Dat blijkt uit een studie van Washington State University, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Economic Entomology.

Entomologen van de universiteit deden een jaar lang met verschillende bijenkolonies diverse proeven in de staat Washington, zowel in stedelijke als agrarische omgevingen. Daarbij is gekeken of de giftige stoffen via stuifmeel terecht kwamen bij de bijen. Het antwoord: soms wel, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het geen schade toebrengt aan de bijen.

Verbod in de EU

Neonicotinoïden zijn in de EU momenteel juist verboden, omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor bijen. Een tegenvaller voor Bayer CropScience en Syngenta, die de neonicotinoïden maken en het product nu niet kunnen verkopen. Ze zijn vooral bezorgd dat innovatie in de EU wordt bemoeilijkt, omdat niet naar de praktijkrisico's wordt gekeken.

De onderzoekers schrijven dat de focus in de wetenschappelijke literatuur vooral beperkt is geweest tot een analyse van de stoffen in de zaadcoatings. De analyse wijst giftigheid uit. De onderzoekers wilden in kaart brengen of bij een normale toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen bijen gevaarlijke doses binnenkrijgen.

Herbeoordeling

De Europese voedsel- en warenautoriteit stond de middelen eerder toe, maar werkt op verzoek van de Europese Commissie nu aan een herbeoordeling. De Commissie werd hiertoe aangespoord door enkele lidstaten. Met name Frankrijk is zeer kritisch over neonicotinoïden.

Neonicotinoïden mogen wat de Franse Assemblee betreft in Frankrijk vanaf september 2018 niet meer worden toegepast. Wel mogen de ministers voor landbouw, milieu en volksgezondheid bepaalde neonicotinoïden nog tot 2020 toestaan 'op basis van een afweging van de voor- en nadelen'.

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Ik vraag me echt af hoe zo'n artikel tot stand kan komen als de internationale pers bol staat van berichten over een net gepubliceerde studie in het leidinggevende tijdschrift Nature waarin wordt aangetoond dat het gebruik van neonics in koolzaad sterke achteruitgang van wilde bijensoorten heeft veroorzaakt. Zelfs de gezaghebbende Financial Times heeft zich nu voor een verbod op de neonics uitgesproken.

 • Steyr cvt

  Ach mijnheer Tennekes het is maar net wat je graag wil horen. Iedereen is toch overtuigd van zijn eigen gelijk. Zo te lezen u ook.

 • WGeverink

  The Financial Times... Beste Henk, sinds wanneer is iemand Bijen expert als hij een krant runt?

 • pietvanveghel@gmail.com

  De heer Tennekes doet alsof het wetenschappelijk bewezen is dat de achteruitgang van wilde bijen aan neonics te wijten is. Dat is niet zo: hijzelf stelt dat, maar kan geen antwoord geven op de vraag hoe neonics in de bij terecht zouden zijn gekomen; ze graven de gecoate zaden immers niet op, knagen niet aan de planten waarin neonics zich geleidelijk aan verspreiden en de hoogste concentratie ooit in nectar en pollen aangetroffen was 0,000.000.003 gram/liter. Bijzonder degelijk wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat bijen van deze 3 nano gram geen problemen ondervonden. Binnen enkele uren kon er geen molecuul meer aangetroffen worden. Het korte leven van een bij maakt de chronologische vergiftiging ook onaannemelijk. Volgens de these (meer niet) van de heer Tennekes zou de chronologische blootstelling aan NN het navigatievermogen van de bijen en de vruchtbaarheid aantasten? Geen woord over varroa-destructor, VDV-1, DWV, APLV, TRSV Nosema en de kleine kastkever. Ook geen antwoord op de vraag waarom de verdwijnziekte CCD even hoog bleek in gebieden waar in de verste verte niet met NN gewerkt werd of waarom imkers met varroa-destructor vrije bijenvolken midden in gebieden waar wel gewerkt wordt met NN, hier toch geen enkele schade van ondervonden! Terecht gaat alle aandacht naar de bestrijding van varroa-destructor.

Of registreer je om te kunnen reageren.