Home

Nieuws 3 reacties

Nederlandse landbouwexport gegroeid

Nederland heeft in de eerste vijf maanden van 2016 voor €34,4 miljard aan landbouwproducten geëxporteerd. Een jaar eerder bleef de teller steken op €32,5 miljard.

Nederland exporteerde vooral meer groenten en fruit en bloemen. De exportwaarde groenten en fruit nam met €738 miljoen toe, dankzij een brede opleving van de vraag.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Nederland realiseerde een opvallend grote plus met de export van tabak en een forse daling met koffie en thee. In de voor Nederlandse boeren relevante sectoren zijn vrijwel overal plussen te zien, maar die zijn meestal klein. De export van groenten en fruit en bloemen zijn de uitzondering.

Duitsers geven meer uit

Bij groenten en fruit nam de export naar Duitsland (€175 miljoen) en België (€118 miljoen) nog het meest toe, maar ook naar het Verenigd Koninkrijk en Spanje ging voor meer dan €50 miljoen extra aan groenten en fruit. De plus was bij groenten €350 miljoen en voor het overige deel vers fruit en conserven. Er werd voor €377 miljoen meer aan bloemen en planten uitgevoerd.

Overige categorieën laten relatief beperkte groei zien. Er ging voor €44 miljoen meer zuivel de grens over en voor €55 miljoen meer vlees. De export van granen nam toe met €75 miljoen. Vrijwel overal is een dip te zien in de export naar Rusland. Deze dip hangt samen met de Russische boycot van veel landbouwproducten uit de Europese Unie.

Laatste reacties

  • tonny60

    Heb je wat aan als het inkomen van de boer daalt

  • deB.


    Je hoort of leest niet anders meer, ieder verdiend aan de produkten waar wij geld bij moeten leggen!! schei toch uit met elkaar bah

  • agri2

    Niets van gemerkt .............

Of registreer je om te kunnen reageren.