Home

Nieuws 2 reacties

'Nederlands konijn gemiste kans voor Wakker Dier'

“Wakker Dier laat kansen liggen voor introductie van diervriendelijk konijnenvlees in Nederlandse supermarkten.” Dat zegt Sjef Lavrijsen, voorzitter van de vakgroep Konijnenhouderij van LTO Nederland.

De voorman van de Nederlandse konijnenhouders is op zich blij met de aandacht van de dierenorganisatie voor het welzijn van de konijnen, waarvan het vlees in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. “Vrijwel al het konijnenvlees in de Nederlandse supers komt uit het buitenland, zoals China, Frankrijk en Hongarije. Daar is minder aandacht voor dierenwelzijn. In Nederland zijn de omstandigheden een stuk beter. Ik vind het een gemiste kans dat Wakker Dier de supermarkten niet oproept om te kiezen voor Nederlands konijnenvlees”, legt Lavrijsen uit.

Nederlands konijn gaat naar België

Nederlanders consumeren jaarlijks 600 gram konijnenvlees per hoofd van de bevolking. Dat komt neer op bijna 10.000 ton per jaar. Nederlandse konijnenhouders produceren jaarlijks ongeveer 5.000 ton vlees. “Vrijwel alle Nederlandse konijnen worden in België geslacht en verkocht”, vertelt Lavrijsen. Volgens een woordvoerder van ZLTO kopen Nederlandse retailers massaal in het buitenland in vanwege de lagere prijs.

Overleg over Beter Leven-keurmerk

Supermarkten Dirk en Dekamarkt stoppen met de verkoop van konijnenvlees, omdat er geen vlees beschikbaar is met een welzijnskeurmerk. Lavrijsen beaamt dat. “We gaan met de Dierenbescherming in overleg over de voorwaarden om één ster Beter Leven toe te kennen aan het parksysteem voor vleeskonijnen”, voegt hij eraan toe. “Het gebruik van een dichte vloer met stro als strooisel is vanwege diergezondheid geen optie”, vindt Lavrijsen. Volgens Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming, zijn de individuele huisvesting van voedsters en het gebruik van draadstaal belangrijke aandachtspunten.

Laatste reacties

  • DJ-D

    Die lto'er is ook al van het padje. LTO toon zelf eens ballen. Laat je niet leiden door die terreurorganisatie. Chanteren en zwartmaken wat zij doen is onaanvaardbaar.

  • Bennie Stevelink

    Bij de vakgroep konijnenhouderij begrijpen ze blijkbaar nog niet dat WakkerDier helemaal geen diervriendelijke veehouderij maar een vegetarisch Nederland wil. Ze zijn juist blij dat sommige supermarkten helemaal geen konijnenvlees meer verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.