Home

Nieuws

Mestverwerkingstechniek van Nijhuis genomineerd voor prijs

De mestverwerkingstechniek van Nijhuis Water Technology in Doetinchem is genomineerd voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2016. De techniek van Nijhuis wordt toegepast bij Groot Zevert in het Achterhoekse Beltrum.

De mestverwerkingstechniek van Nijhuis zet ruwe mest of digistaat na vergisting om in schoon water, fosfaat, stikstof en kalium meststof. Het bedrijf ontwikkelde de techniek samen met Groot Zevert vergisting. Groot Zevert in Beltrum (Gld.) vergist en hygiëniseert nu 100.000 ton vleesvarkensmest. Het bedrijf wil dit omzetten naar mestraffinage met de techniek van Nijhuis.

Hoe werkt de techniek?

Ruwe mest en digistaat worden met een decanter bewerkt waarna fosfaatrijke dikke fractie overblijft. Met behulp van een stikstofstripper (NAR genoemd) wordt een stikstofkunstmest gewonnen. Kalium kunstmest wordt gewonnen door de inzet van een membraam in combinatie met een indamper. De technieken van de laatste twee stappen, waardoor stikstof- en kaliummeststoffen afzonderlijk worden gewonnen, zijn reden voor de nominatie.

De mestverwerkingstechniek in beeld.</p>
<p><em>Illustratie: Nijhuis Water Technology</em>
De mestverwerkingstechniek in beeld.

Illustratie: Nijhuis Water Technology

Nijhuis is een van de drie genomineerden voor de prijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op 3 oktober.

Jan Terlouw Innovatieprijs

De Jan Terlouw Innovatieprijs is een initiatief van Stichting Kiemt en wordt dit jaar voor de zesde maal uitgereikt. Kiemt wil hiermee innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame energie- en milieutechnologie, biobased economy en circulaire economie in Oost-Nederland extra ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.