Home

Nieuws 7 reacties

Kamer vindt uitleg afvalwaterlozing Twente onnodig

De Tweede Kamer ziet geen noodzaak om het ministerie van Economische Zaken met spoed om uitleg te vragen over mogelijke hervatting van de lozing van afvalwater in de bodem in Twente, door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

CDA-kamerlid vroeg om deze brief, maar kreeg met de steun van SP, PVV, D66, GroenLinks en SGP toch onvoldoende steun voor een kamermeerderheid.

De NAM wil daar weer afvalwater in de bodem lozen. Het gaat om vervuild water dat ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek. CDA en PvdA hebben er grote moeite mee dat de NAM de zogenoemde afvalwaterinjecties gaat hervatten door de heropstart van Schoonebeek. Zij stelden donderdag vragen aan minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Kamervragen over giftig afvalwater

PvdA-kamerlid Jan Vos stelde Kamervragen. Hij wil weten of de aanvoerbuizen met het giftige afvalwater dwars door een erkend natuurgebied en een waterwingebied lopen. Hij vraagt zich ook af of de NAM over de benodigde vergunningen beschikt. CDA-kamerleden Agnes Mulder en Pieter Omtzigt verwijten de minister dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de oliewinning in Schoonebeek.

Eerder dit jaar waren 30.000 handtekeningen ingezameld tegen de injecties. PvdA-afdelingen in de regio zijn woedend op de NAM en minister Kamp, 'die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente', aldus de website van de PvdA Noordoost Twente.

Onderzoek naar alternatieven voor injecties afvalwater in bodem

De olieproductie kwam vorig jaar stil te liggen, na een lek in een afvoerbuis van het afvalwater. De buis is inmiddels gerepareerd en de NAM wil weer aan de slag. Maar eerst moet de herstelde buis worden goedgekeurd en dat is het werk van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Het ministerie van Economische Zaken wijst er verder op dat er vijf alternatieven voor de injecties worden onderzocht. Minister Kamp wil nog dit jaar de knoop doorhakken over hoe het verder moet met het afvalwater.

Laatste reacties

 • kalkar

  Vreemd dat het zo stil is op dit bericht. Ambtenaren zijn criminelen, daar is dit verhaal weer een voorbeeld van. Dit zouden boeren eens moeten doen, zou een schandaal worden. Klootzakken.

 • @123

  Het behaalde voordeel voor de Nam is 60 miljoen per jaar als ze het weer in de grond lozen ipv te zuiveren.De onkosten indien het grondwater vervuilt is niet te overzien in Twente, op korte afstand van de lozingsplekken zijn enkele drinkwaterinstallaties ,dat interesseert Henk Kamp (VVD) niks die heeft alleen oog voor het belang van de Nam.

 • m.en.mh.miedema

  Het is toch niet te geloven, als de agrarische sector hier verantwoordelijk voor zou zijn was de wereld te klein.
  Het lijkt er veel op dat als je maar genoeg wet en regelgeving (en vooral veel aandacht in de media) loslaat op de mest en gewasbescherming en in tussen de echt schadelijke milieu vervuilers hun gang laat gaan, je dan in een klap van alle milieuproblemen af bent .

 • glaasje

  Mest op de grond uitrijden mag nog nauwlijks en dat is juist goed voor de bodem. Maar afval water dumpen in de grond mag wel. Ze zijn in Den Haag niet meer goed wijs. De omgekeerde wereld. Laat de mest maar afvoeren in de grond daar pluk je nog jaren vruchten van

 • koestal

  De NAM heeft meer macht dan de boeren,ook de milieupartijen kunnen er blijkbaar niets aan doen,maar die kunnen de boeren wel dwars zitten. Zo worden er allerlei spelletjes gespeeld in Nederland,kijk ook naar de gaswinning in Groningen,hoe moeilijk het is om schadevergoeding te krijgen

 • A1967

  Een van de vele voorbeelden dat ik naar het kaartje kijk hoe er gestemd is met de verkiezingen en dan denk ik ,tja...............

 • WGeverink

  Soms ziet olie er uit als chocolademelk. Olie kan wel 30% of meer water in zitten. Dat stop je in een tank en maakt het heet met stoom zodat het water en de olie scheiden. Het water wordt terug de grond ingepompt. Fracwater kan allerlei chemicalien bevatten en alleen de oliemaatschappijen weten wat er in zit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.