Home

Nieuws

Inzicht in voedselgewoonten met app

Afgelopen donderdag lanceerde Wageningen UR de FoodProfiler. Deze app geeft inzicht in wie, wat, wanneer, waarom en waarmee voedsel wordt gegeten.

De gebruikers ontdekken na voltooiing van hun persoonlijk profiel welk type eter ze zijn. Dat meldt inzicht in consumptiepatronen. Die kunnen worden gebruikt om beleid, productontwikkeling en strategieën op het gebied van gezondheid en duurzaamheid effectiever en efficiënter in te zetten.

App verzamelt info over consumptiepatroon

Wageningen UR heeft met deze app een nieuwe methode ontwikkeld om data over consumptiepatronen te verzamelen.

De app laat zien hoe vaak mensen een bepaald product of productcategorie eten, bijvoorbeeld om de dag groenten en waarom mensen eten wat ze eten: welk motief ligt erachter. Ook wordt duidelijk op welk moment van de dag wordt gegeten, welke producten samen worden geconsumeerd en in welke verhouding. Daarnaast worden verschillen tussen demografische groepen en regio’s of steden in kaart gebracht.

FoodProfiler stuurt de gebruiker een- á tweemaal daags een reminder om in te vullen wat in de laatste twee uur is gegeten. Na twee weken voltooit de gebruiker zijn profiel. Dan kan hij zien wat voor type eter hij is en waaraan hij nog aandacht kan besteden.

Met app beleid afstemmen op behoeften consument

FoodProfiler biedt overheden en bedrijfsleven de mogelijkheid beleid en productontwikkeling beter af te stemmen op de behoeften en het gedrag van de consument. De kans is dan veel groter dat strategieën om gezondheid en duurzaamheid te stimuleren ook daadwerkelijk aanslaan.

Onderzoekers die data van voedsel- en consumptiepatronen nodig hebben voor hun onderzoek, beschikken nu niet over grootschalige, actuele en betrouwbare consumptiedata die gekoppeld kunnen worden aan psychologische kenmerken van consumenten. FoodProfiler biedt de data te verzamelen en zo onderzoek te doen naar consumentengedrag in relatie tot voedselconsumptiepatronen.

Of registreer je om te kunnen reageren.