Home

Nieuws

'Groot-Brittannië moet meer zelfvoorzienend worden'

Het vormgeven van een nieuw, nationaal landbouwbeleid biedt een unieke mogelijkheid om Groot-Brittannië meer zelfvoorzienend te maken voor voedsel.

"Dat heeft niets te maken met protectionisme, het is inspelen op waar dit land goed in is: voedsel produceren van wereldklasse wat betreft traceerbaarheid en dierenwelzijn." Dat stelt voorzitter Meurig Raymond van de National Farmers Union. Over de hele linie gezien produceert Groot-Brittannië op dit moment 61% van het in dat land geconsumeerde eten. Voor sommige producten, zoals varkensvlees, ligt de zelfvoorzieningsgraad echter onder de 50%. Ook zuivelproducten worden relatief veel uit het buitenland ingevoerd.

Nieuw landbouwbeleid

Maar nu Londen vanwege het Brexit-referendum een nieuw landbouwbeleid moet formuleren, ligt er een unieke kans om die situatie te verbeteren, denkt Raymond. "Voor het eerst in 40 jaar kan de Britse regering een beleid formuleren dat echt werkt voor de Britse bedrijven. Om de voedselproductie goed te laten gedijen, moeten we een beleid hebben dat een concurrerende, dynamische en interessante landbouw stimuleert."

De NFU berekent dat de voedings- en drankenindustrie, waartoe ook de landbouw wordt gerekend, jaarlijks meer dan €130 miljard bijdraagt aan de economie en aan meer dan vier miljoen mensen werk biedt. "Die sector heeft de boeren nodig om het succes voort te zetten. De Britse markt is van essentieel belang voor die landbouw en de voedselindustrie, en daarom ook voor de economie."

Of registreer je om te kunnen reageren.