Graanprijs drijft voedselprijsindex op - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Graanprijs drukt voedselprijsindex

Wereldwijde voedselprijzen zijn in juli licht gedaald. Hogere prijzen voor zuivel, vlees en suiker konden lagere prijzen voor granen en oliezaden niet compenseren. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex.

De prijsindex, een initiatief van de wereldvoedsel- en landbouworganisatie van de VN, eindigde 0,8% lager dan in juni en 1,4% lager dan vorig jaar.

De graanmarkt heeft de grootste invloed op de index. De graanprijsindex daalde 5,6% ten opzichte van een maand eerder. De prijs van mais daalde fors door zeer groeizaam weer in belangrijke akkerbouwregio’s van de VS, de grootste maisproducent en -exporteur ter wereld. Het nieuws zette de verwachtingen voor een grote oogst kracht bij.

Tarwe werd ook goedkoper omdat het product wereldwijd ruim voorradig is. Zowel Rusland als Oekraïne hebben een groot volume beschikbaar voor de export. De prijs voor plantaardige oliën daalde gemiddeld 2,8%. Het lag niet aan de koolzaadmarkt. De prijs van palmolie daalde tot het laagste niveau in vijf maanden, terwijl de sojaprijs minder hard daalde.

Zuivelprijs in de lift

De zuivelprijs steeg dan weer 3,2% waarbij boter het meest in prijs steeg. Ten opzichte van vorig jaar liggen prijzen nog ver achter maar ook een recente en toonaangevende zuivelveiling in Nieuw-Zeeland lijkt op verder herstel te wijzen. Magere melkpoeder profiteert als product vooralsnog het minste van de opleving op de zuivelmarkt.

De vleesindex steeg heel licht in prijs. De markt wordt volgens de FAO ondersteund door een tekort aan varkens voor de slacht in de EU en minder productie van schapen- en rundvlees in Australië en Nieuw-Zeeland. De internationale vraag naar vlees, met name vanuit China maar ook andere bestemmingen in Azië, blijft aantrekken.

Wisselkoers drijft suikerprijs op

Een stijging van de suikerprijs met 2,2% is vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van de Braziliaanse munt tegenover de Amerikaanse dollar, de wereldwijde handelsmunt. Brazilië behoort met India, Thailand en Frankrijk tot de grootste suikerexporteurs.

Beheer
WP Admin