Home

Nieuws 4 reacties

Goed eerste halfjaar voor ForFarmers

Veevoederproducent ForFarmers kijkt met voldoening terug op het eerste halfjaar. Vooral de groei van het volume Total Feed stemt tot tevredenheid. Dat bleek tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers vanmorgen.

Het volume Total Feed van Forfarmers steeg in het eerste half jaar met 2,9% (128.000 ton) naar 4,6 miljoen ton. Zowel in Nederland als in het cluster Duitsland/België werd meer Total Feed verkocht (respectievelijk 4,2% en 2,9%). De groei van het volume in het cluster Verenigd Koninkrijk (1,1%) is te danken aan de acquisitie van Countrywide. Zonder die overname was er sprake geweest van een daling van -3,6%. Het totale volume Total Feed geleverd door ForFarmers is te splitsen in een autonome stijging van 57.000 ton (1,3%) en toename door acquisities van 71.000 ton (1,6%).

Minder varkensvoer

Tegenover de stijging van het volume Total Feed staat een daling van het totale volume mengvoer. De daling kwam voornamelijk voor rekening van de varkensector, de rundveesector was stabiel tot lichte dalend, aldus CEO Yoram Knoop. De afzet aan de pluimveesector toonde een stijging.

Dalende omzet

De omzet van ForFarmers daalde met 4,4% naar €1.070,5 miljoen. Volgens de voerproducent is dat een gevolg van een combinatie van het doorgeven van de lagere grondstofprijzen en het effect van de daling van het Britse pond (€20,4 miljoen, -1,8%), deels gecompenseerd door acquisitie-effecten (€17,0 miljoen, +1,5%) en het effect van de 2,9% volumestijging.

De brutowinst steeg in het eerste halfjaar met ruim €50 miljoen. Dit komt helemaal voor rekening van Nederland en Duitsland/België met respectievelijk 4,4% en 6,8%. De oorzaak is volgens Knoop een betere mix van het verkochte Total Feed volume en een positieve bijdrage van strategische samenwerkingen. In het Verenigd Koninkrijk daalde de brutowinst daarentegen met 6,6% als gevolg van de voortdurende lage melkprijs en de druk op de liquiditeitspositie van boeren, waardoor er meer basisvoerproducten werden afgenomen.

'Herstructurering varkenssector blijft noodzakelijk'

Voor de tweede helft van 2016 verwacht ForFarmers een voorzichtig herstel van de rundveesector waarvan de eerste tekenen te zien zijn, volgens Knoop. De varkensector leeft wat op door toenemende export naar China. "Dat wil niet zeggen dat een herstructurering van de varkenssector niet nodig zou zijn. Die is absoluut noodzakelijk", aldus Knoop.

Forfarmers blijft op overnamepad

Tijdens de presentatie van de cijfers benadrukte topman Knoop dat ForFarmers zich voor acquisities blijft richten op de groei van het bedrijf in meer landen dan de huidige 4. "We richten ons op landen met veel dieren in 'Europa plus'. Landen met professionele boerenbedrijven. Maar we doen die stap alleen als we een leidende positie kunnen verwerven vanwege de efficiency." Gevraagd naar aan welke landen hij zit te denken draait Knoop er niet om heen. "Landen als Rusland, Polen, Spanje en Frankrijk, daar kun je aan denken."Financiële mogelijkheden heeft ForFarmers wel. De veevoerproducent heeft de beschikking over een kredietfaciliteit van €300 miljoen.

Vleuten-Steijn Voeders

Op dit moment zit ForFarmers te wachten op de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten van de overname van

Vleuten-Steijn Voeders. Hiervoor is de goedkeuring vereist van zowel de mededingingsautoriteiten in Nederland als in Duitsland. De transactie voor circa € 30 miljoen zal in twee delen worden betaald: 70% bij afronding en circa 30% na 3

jaar, afhankelijk van het behalen van voorafbepaalde criteria. De verwachting is dat voor het eind van het jaar Vleuten-Steijn Voeders onderdeel zal zijn van ForFarmers.

Laatste reacties

 • Der Haas

  Wat is "Total Feed"?

 • mr X

  een managementtaal die de gewone boer niet meer begrijpt........
  Het opmerkelijke is dat voerfabrieken steeds meer voer gaan produceren, maar in werkelijkheid is het minder.

 • Genie

  Inderdaad en als A uitbesteed aan B om voer te maken tellen zij het beiden mee aan de omzet. Dat is al jaren zo.
  Bruto winst? Waarom hoor ik niks over nettowinst? Toch een beetje veel kosten gemaakt met al die overnames?

 • alco1

  Beurstaal????

Of registreer je om te kunnen reageren.